Завърна се българският ни контингент от Афганистан

Снимка: Infomreja.bg

Щастлив съм не само, че с достойнство изпълнихте своята мисия в Афганистан, а и затова, че днес ви посрещаме тук живи и здрави. Изпълнявайки съюзническия си ангажимент в Афганистан, опитът, който натрупвате и уменията, които добивате, са много важни. За мен, като министър на отбраната и българин, най-важното е да продължите да доказвате този опит и тази сила и смелост в името на независимостта, териториалната цялост и благоденствието на Република България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 26 февруари, на официалната церемония по посрещането на 34-тия контингент на Въоръжените сили на Република България, който приключи участието си в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

Националният командир на контингента полковник Светослав Халваджиев благодари на своите подчинени за усърдието и старанието, с които са изпълнявали задачите си. „Благодарение на вас сега стоя днес тук. Един командир е нищо, ако не е заобиколен от отдадени на работа си професионалисти, които да го следват и подкрепят. С поведението си навсякъде вие бяхте едни отлични посланици на България пред света“, каза още националният командир на контингента.

Военнослужещите от контингента бяха наградени от министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски.

На тържествения ритуал присъстваха още началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на комисията по отбрана към Народното събрание Константин Попов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, представители на военнопатриотичните организации и граждани.

След края на церемонията министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта пред журналисти, че мисията в Афганистан е тежка и отговорна и не допуска невнимание или недостатъчна подготовка. В отговор на журналистически въпрос относно исканата оставка на министъра на отбраната от партията на Николай Ненчев, министър Каракачанов заяви: „Министърът на отбраната не разпорежда произвеждането на тези 21 празнични салюта. Това става по закон и при следните случаи: националният празник 3-ти март, денят на Българската армия и при посещението на държавни глави“. Министърът на отбраната подчерта, че искането е на протокола на президентството, а Националната гвардейска част заедно с общината определят условията, след което ритуалът се изпълнява. „Учудвам се, че бивш министър на отбраната не познава закона и не знае как се използва гвардията, която две години и половина му е била лично подчинена“, заяви още министър Каракачанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK