Борисов: По цялото трасе на „Балкански поток“ се работи в момента

Снимка: МС

78 археологически обекта са открити по цялото трасе

„По цялото трасе на „Балкански поток“ се работи в момента. Това, което поколения десетилетия говореха, че един ден България ще бъде диверсифицирана и ще има възможност да получава и азерски, и американски, катарски, израелски и всякакъв друг газ, е факт“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира реализацията на газопровода в 44-километровия участък в област Търговище. Премиерът Борисов изтъкна, че в страната продължават да се изграждат огромни инфраструктурни обекти.

По време на инспекцията изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов информира министър-председателя за напредъка по строителството на проекта. Към настоящия момент са заварени 423,31 км тръби от общо 462,07 км. Малинов отбеляза, че над 78 археологически обекта са открити по цялото трасе на „Балкански поток“, за чието запазване са осигурени 22 милиона лева. Премиерът Борисов изрази специална благодарност към археолозите за бързата им работа, която позволява довършването на строежа на газопреносната мрежа.

По време на инспекцията изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ също така докладва на премиера Борисов, че аварията на газопровода с Гърция вече е отстранена и е възобновено подаването на природен газ към южната ни съседка.

Проектът за разширението на газопреносната инфраструктура - „Балкански поток“ е приоритет на българското правителство. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK