Затворник с доживотна присъда осъди държавата, обезщетяват го с 3 000 евро

снимка: infomreja.bg, архив

Затворникът с доживотна присъда без право на замяна Бисер Манолов от Кюстендил осъди България пред Европейския съд по правата на човека. Присъденото му обезщетение е 3000 евро за неимуществени вреди и 500 евро за разходи и разноски по делото.

В жалбата си Манолов е посочил, че системно се нарушават правата му в Бобовдолския затвор. Съдът намира нарушение поради автоматичното прилагане на изолация в резултат на нормативните разпоредби и поради системното поставяне на белезници при извеждане на жалбоподателя от килията, без да е основано на конкретни съображения за сигурност.

Нарушение е констатирано и в невъзможността на затворника да поиска намаляване на наложеното му наказание към момента на влизането в сила на присъдата.

Бисер Манолов, който е бивша барета, попадна в затвора след жестокото убийство на Виолета Георгиева – Сарафката в центъра на Кюстендил преди около 20 години. Той е извършител на първия въоръжен обир в страната през 1994 г.

Манолов е печелил много дела срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ заради лоши условия в затвора. Сред тях са за тясна килия, стегнати белезници, отваряне на лична кореспонденция, липса на прибори за бръснене и за какво ли още не.

Затворникът е и един от малцината, които заливат с искови молби Административния съд  в Кюстендил.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK