Затворник поиска 50 хил. лв. обезщетение. Получил депресия, след като го спрели от работа

Снимка: iStock

Затворник, който излежава близо 17-годишна присъда в Бобов дол, поиска обезщетение в размер на 50 хил. лв. за претърпени неимуществени вреди.

Лишеният от свобода депозира иск пред Административен съд – Кюстендил, в който посочва, че след като бил принудително спрян от работа на 17.01.2018 г. получил „адаптивна криза“ и депресия. Отделно от това К. И. настоява от съда да му се зачетат като работни всички пропуснати дни, в които не е бил на работа, както и да бъде компенсиран изцяло за пропуснатия период.

Според документите по делото, ищецът е бил уволнен правомерно от компетентния за това орган, а именно ръководителят на ДП Фонд „Затворно дело“. Причина за отстраняването му от работа станали 800 подаръчни торбички, които се наложило да бъдат бракувани. По това време лишеният от свобода страдал от „респираторно заболяване“, което му попречило в направата на торбичките.

 „Затворникът не е имал определена норма или период за изработването на подаръчните торбички. Заготовките са били при него в килията му, с оглед на това, че той изтърпява наказанието си на специален режим и тя се намира в зона с повишена сигурност и охрана. Ако той не се е чувствал работоспособен, не е било необходимо да ги изработва, тъй като не е имало спешна производствена необходимост“, посочиха пред АС - Кюстендил от администрацията на затвора.

След като изслуша страните, Административният съд в Кюстендил отхвърли иска за заплащане сумата от 50 хил. лв. на затворника. Той ще трябва да заплати сумата от 100 лв. за адвокатски хонорар.

Решението на магистратите може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховен административен съд.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK