Затворник поиска 5 000 лв. от държавата заради депресия и страх от лошото качество на водата

Снимка: МП

Лишен от свобода от затвора в Бобов дол поиска обезщетение в размер на 5000 лв. от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ заради причинени неимуществени вреди. В жалбата си до Административен съд затворникът е посочил, че заради мръсната вода в зандана е получил страх от зараза, депресия, болка в бъбреците и стомаха, трайно влошили здравословното му състояние. Излагат се мотиви, че това му е причинило неимуществените вреди от претърпените болки и страдания от възникналите трайни и сериозни заболявания.

Ищецът К.К.М. изтърпява присъда “лишаване от свобода” за срок от 6 години и 6 месеца. Твърди, че питейната вода в затвора не отговаря на санитарно – хигиенните изисквания, което обаче не успя да докаже пред съда.

Административен съд – Кюстендил, след като разгледа доказателствата по делото, реши че искът е неоснователен и прекрати делото. Отделно от това магистратите решиха затворникът да плати 300 лв. на ГД „Изпълнение на наказанията“ за юрисконсултско възнаграждение. Решението може да се обжалва в 14 - дневен срок пред Върховен административен съд.

Това е второ подобно дело през този месец в Административен съд– Кюстендил. Предния път отново лишен от свобода се оплака от лошото качество на водата, вследствие на което се разболял от туберкулоза. Той поиска от държавата обезщетение в размер на 6000 лв., което обаче не получи. В документите по делото беше посочено, че той се е разболял от туберкулоза 11 дни след постъпването му в затвора, а медицинските експертизи доказаха, че питейната вода няма връзка с болестта му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK