Затворник поиска 28 хил.лв. от държавата, загубили му картина след конкурс

Снимка: МП, архив

Затворникът от бобовдолския зандан Алберто Йорданов поиска 28 хил.лв. от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/, след като депозира два иска пред Административния съд - Кюстендил.

В първия той настоява за 3 хил.лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди /безпокойство, притеснение, загуба на вяра в доброто и справедливото/, причинени през периода м.02.2011г.- 07.08.2014г.

Той обвинява служителите на затвора в бездействие след участие в Национална изложба „Поколенията - образи в огледалото“. Там Роберто се представил със своя картина “Част от Африка“, която обаче не му била върната.

Поради тази причина той завел втори иск срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Алберто настоява да му бъде изплатено обезщетение в размер на 25 хил.лв., каквато е стойността на неговата картина.

Справка пред магистратите показва, че на 26.04.2011г. по време на престоя си в затвора в Пазарджик, ищецът е попълнил 3 заявки за участие в конкурс за изобразително и приложно изкуство.

В бланките на заявките е записано, че художествените произведения, които не са избрани за последващи участия след завършване на конкурса, ще се върнат на автора не по-късно от 03.07.2011г.

След приключване на конкурса жалбоподателят е депозирал жалба до ГДИН.

При извършена проверка и преглед на снимковия материал, служители от ГДИН не са установили картина с претендираното изображение да е участвала в изложбата.

В тази връзка Административния съд в Кюстендил отхвърли исковете на Алберто Йорданов като неоснователни.

Решението на магистратите подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред САС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK