23 ДЕН ПРОТЕСТИ: Блокади в София и Стара Загора

Снимка: dariknews.bg

Протестиращите блокираха ключови булеварди в столицата, заканиха се да затворят и пътя към морето

Трето денонощие София под блокада. Въпреки опитите на полиция и община да накарат протестиращите да махнат палатките от „Орлов мост”, лагерът там остава, а обстановката е спокойна. За движение са затворени булевардите „Цариградско шосе”, както и „Евлоги и Христо Георгиеви”. Пропускат се само линейки. На място има засилено полицейско присъствие.

Стигна се и до ескалация на напрежението, след като мъж опита да се качи на трибуната. Протестиращите го обвиниха, че е провокатор и че е пиян. Той заяви, че не може да се прибере в дома си и това го е ядосало.

Пред Министерския съвет също втори ден има палатков лагер. Протестиращите там се събраха преди  19 часа, но оставиха движението по бул. „Дондуков” отворено. Очаква се демонстрантите да поемат на шествие по улиците на София. Антиправителствените протести вече продължават над 3 седмици. Ситуацията е спокойна.

По-рано пред Министерски съвет представителите на т.нар. „Отровно трио” дадоха кратък брифинг, на който обясниха защо според тях кабинетът Борисов не подава оставка. Според тях причините са сделки и икономически интереси.       

7 тенти са ни дарени от една фирма. Всички останали са закупени и дарени по същия принцип. Хората ни питат какво трябва - чадъри, тенти, палатки? Отидете купете, каквото искате”, обясни Николай Хаджигенов

„Не знам дали чухте, че трактористи възнамеряват да блокират Северна България. Те са бесни от изявлението на г-н Ревизора”, заяви Велислав Минеков.

Заявката на протестиращите са палатковите лагери в центъра на София да останат, докато не се получат дългоочакваните оставки. В четвъртък около 21 часа започна и превърналото се в традиционно шествие, като протестиращите стигнаха до „Орлов мост”, където се сляха с другия палатков лагер. Оттам те се разделиха на няколко лъча и блокираха други важни кръстовища в София.

Равносметката от всичко това -  второ денонощие задръствания и тапи по ключови участъци в столицата.

От рано сутринта колони от автомобили и засилен трафик по алея „Яворов”. Градският транспорт и днес се движи с променено разписание. От столичното предприятие „Социален патронаж” започват кампания за помощ на възрастни, болни и трудноподвижни хора. За да не излизат те навън, служители на общината ще им пазаруват хранителни стоки и лекарства. За всички останали в столицата остават алтернативните маршрути, за да не попадат в транспортни тапи.

Протестиращи се заканиха да блокират напълно пътя към Черноморието. Към 19 часа обаче АМ „Тракия” в района на пътния възел за Стара Загора и Хасково остана отворена. Началото на протеста в Стара Загора бе обявено за 18.30 часа, а за сборен пункт на протестиращите бе обявен паркинг.  През града на липите мина огромно автошествие, което по информация на NOVA пътува към скоростния път. По непотвърдена информация от полицията няма да допуснат колите до АМ "Тракия", защото нямат това разрешение. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK