Затворите остават без ток?

Източник: faktor.bg

В последните дни на кабинета "Орешарски" правосъдният министър в оставка Зинаида Златанова е поискала спешно отпускане на допълнителни 8 млн. лева към бюджета на министерството. Парите са крайно необходими, за да не останат затворите без ток, което може да доведе до масови бягства на затворници. Това става ясно от проекта на постановлението за отпускане на средствата и доклада към него, които са публикувани на сайта на Министерството на правосъдието (МП).

Над 8 милиона лева са задълженията на Главна дирекция "Изпълнение на наказания" (ГДИН) към 30 юни т. г. и те са главно към електроразпределителни дружества. От месеци в ГДИН получават предупреждения, че електрозахранването на местата за лишаване от свобода ще бъде спряно, но дълговете продължават да се трупат, а върху тях текат и лихви.

"Вследствие спиране подаването на електроенергия към затворите, ще се преустанови работата на системите за видеонаблюдение и на сигнално-охранителната техника, ще се застраши охраната и сигурността в тях, и ще се създадат предпоставки за нарушаване на режима, опити за бягства на лишени от свобода и други трудности в дейността на надзорния състав", обосновават искането си от МП.

Освен това, претенции за плащане на задължения са отправени и от газоразпределителните дружества, вече е спряно газоподаването в затвора в Бургас. Редица териториални служби на ГДИН пък са предупредени, че ще останат без вода, ако не си платят.

Любопитно в случая е, че на 19 юни Златанова отново поиска допълнителни пари за затворите, като тогава исканата сума бе 14 млн. лева, мотивите бяха същите, но правителството отказа парите. В обосновката се казваше, че задълженията на ГДИН към 31 март са близо 6 млн. лева, затворът в Бургас и тогава бе със спряно газоподаване, а заплахите за спиране на тока и предпоставките за бягства пак бяха изложени.

Тогава МП е искало 14 млн. лева, като над 700 000 лв. са били неизплатените обезщетения към персонала, нужни са били пари за плащане на данъци, покупка на облекло, обувки, боеприпаси и горива. Тези задължения не са разплатени и до момента.

От министерството обясниха пред "Правен свят", че тогава финансовото министерство не е одобрило отпускането и затова проектът изобщо не е тръгнал към Министерския съвет. На база на това, че от тези 14 милиона, над 8,2 млн. лева са само просрочени задължения за консумативи и издръжка, МП пише на 28 юли новото писмо, като исканата сума е редуцирана само до тези крайно наложителни разходи. Този път искането е одобрено от Министерство на финансите и се очаква да бъде разгледано в МС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK