Затвориха София! Карантината е в сила от 00.00 ч. тази нощ

Снимки: МС

Столичани остават за празниците по домовете си

София е под карантина от тази нощ. Това стана ясно на извънреден брифинг тази вечер в Министерски съвет, даден от здравния министър Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на Националния оперативен щаб, проф. Венцислав Мутафчийски.

"Имам основание да издам заповед, считано от тази нощ до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането в София на всички МПС-та с изключение на товарните коли, които да влизат със съответната документация, всички автомобили със специален режим, коли за превоз на граждани за лечение като се посочва болницата, могат да се движат автомобили за превоз на медици", заяви министър Ананиев.

Забраната не важи и за аварийните автомобили на различните дружества, както и за служебните коли на работници, които са в София. Шофьорът трябва да посочи кое е предприятието и телефона на ръководителя му. Ако пътува с лична кола, той спазва съшият ред. Определя се график, в който да влезе или излезе от София - от 6 до 8 ч. и от 18 до 20 ч., след това няма право да се осъществява движение с лични коли.

Премиерът неслучайно призова всеки да стои в дома си. Не вярвахме, че ще има такова неглижиране от страна на столичани. Много граждани масово напуснаха София безцеремонно. Не знам дали в обществото има липса на доверие, или неадекватно поведение, допълни Ананиев.

Генерал Мутафчийски заяви: Още от вчера се наблюдава нещо тревожно – напускане масово на София, което е основно огнище на зараза. Всички хора са разпръснати из страната, което води до тежка ситуация с неясни последици – които ще станат ясни след седмица. До този момент случаите са 40 – това е тенденция, което е контраст с безгрижието на хората. Предлагаме затварянето на София. Премиерът прие доводите на Щаба и разпореди заповед на министъра.

ЖП транспортът ще с контролира с избягване на междинни спирки, 36 влака се отменят за празниците, предстоят промени. Преустановява се междуградският пътнически транспорт.

Полицията в момента извършва основната работа по време на епидемията, каза още генералът.

Министър Маринов каза, че извън тези времеви прозорци няма да се движат коли към и от София. Вътре в града могат да се движат свободно. Остава в сила декларацията, която действа до момента.

„Днес полицаите бяха подложени на унижение от гражданите, които искаха да докажат, че за тях не важат закони. Над 5000 коли са върнати, имаше игра на котка и мишка. Не може, когато искаме помощ, да търсим полицията, а сега да се гаврим с техния труд. В проверените декларации откриваме неверни данни, които ще се предадат на съда. Днес е бил най-работният ден, защото пред седмицата нямаше такова движение, което значи, че декларациите са с неверни данни. Мерките са достатъчно строги, а прибиращите се ще им бъде трудно да обяснят защо се прибират, при положение, че са попълнили неверни декларации“, каза Маринов.

Има промени на КПП-тата в Софийско, за да се предотврати безпрепятственото преминаване. Към момента не се очаква затварянето на други областни градове.

Ако голяма част от полицаите отидат в карантина, ще използваме армията, завърши Маринов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK