Затвор за украинец, хванат с прекурсори на МП Калотина

Снимка: Infomreja.bg

Той ще трябва да плати и глоба в размер на 60 хил.лв.

Съдът е признал за виновен украинския гражданин С.Ш. за извършено от него престъпление по чл. 242, ал. 3 от НК – незаконно пренасяне на прекурсори през границата на страната.

Чужденецът е бил привлечен към наказателна отговорност и предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – София.

Подсъдимият Ш. се занимавал с международни превози на товари, които извършвал със специализиран товарен автомобил м. „Мерцедес Бенц“ с украински регистрационен номер. Управлявал МПС с пълномощно, издадено му от собственика.

На 26.06.2020 г. мъжът бил в Сърбия и търсел стока за превоз до Украйна. Получил предложение от негов познат да превози таблетки от лекарственото средство „Rinasek (2,5 mg. + 60 mg) tablet triprolidine + pseudoephedrine, Hemofarm A.D.“ Той се съгласил, след което в хотела, в който бил отседнал, непознато за него лице му донесло 22 кашона с таблетки. Подсъдимият извадил част от тях от блистерите и ги опаковал в 23 пакета, представляващи прозрачни опаковки, облепени с черно тиксо. Останалите блистери с таблетки сложил в сезалов чувал. Всичко това укрил на различни места в управлявания от него автомобил – във фабричните кухини над единия калник, на мястото на касетофона, под пътническата и шофьорската седалки, в товарното помещение и в кабината, в дървен сандък в багажното отделение, както и в сак с лични вещи.

На 06.07.2020 г. С.Ш. потеглил от Сърбия за Украйна. Около 22:30 ч. пристигнал на трасе „Входящи товарни автомобили“ на МП Калотина. На митническите служители заявил, че автомобилът е празен и няма нищо за деклариране.

Управляваното от него МПС било селектирано по метода „анализ на риска“. Рентгенова проверка установила три зони с подозрение, които били с необичайна плътност. Последвало извършване на щателна митническа проверка, при която били намерени укритите от водача пакети с таблетки.

На дежурния разследващ митнически инспектор подсъдимият заявил, че в Сърбия взел за превоз лекарственото средство и показал информационна брошура за него.

От заключението на изготвената физико-химическа експертиза е видно, че иззетите таблетки съдържат активните вещества – псевдоефедрин и трипролидин. Първото от тях е прекурсор за производство на наркотични вещества, според разпоредбите на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Общото тегло на предмета на престъплението е 3 452,03 грама, като стойността му възлиза на 20 712,18 лева.

За извършеното престъпно деяние съдът  е наложил на С.Ш. наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години при първоначален общ режим на изтърпяване и глоба в размер на шестдесет хиляди лева. В полза на държавата са отнети предметът на контрабандата и товарният автомобил, послужил за превозването му. Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест пред въззивна инстанция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK