Затвор и 1000 лв. глоба за неправоспособен и пиян водач на автомобил, причинил ПТП

Снимка: Infomreja.bg

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Кюстендил, съдът е признал за виновен П.Б. за извършени от него три престъпления - по чл.343 ал.1 б. “А“ във вр.с чл.342 ал.1 от НК; по чл.343б ал.1 от НК и по чл.343в ал.2 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият П.Б. бил наказван многократно за извършени нарушения по ЗДвП. В началото на 2016г. изтекъл срокът на валидност на свидетелството му за управление на МПС, но той не го подновил и съответно загубил правоспособност. Въпреки това същият продължил да управлява автомобил, за което бил наказан няколкократно по административен ред. За извършените нарушения били издадени наказателни постановления, които влезли в сила.

На 26.04.2017г. П.Б. употребил алкохол, от който бил силно повлиян. Въпреки това той отново се качил на кола, която не била негова собственост и регистрирана за ползване като таксиметров автомобил, със съответните обозначения за това.

Повлиян от употребения алкохол, обвиняемият загубил контрол върху управляваното от него пътно превозно средство и извършил маневри, изразяващи се в последователно внезапно преминаване в лентите за движение – първоначално отклонил управлявания от него автомобил вдясно по посока на движението си, насочвайки се към банкета на пътя, след което рязко променил посоката на движение на автомобила вляво.

П.Б. навлязъл и започнал да се движи в лентата за насрещно движение. Последвал сблъсък с управлявано от друг водач – Д.А превозно средство. Вследствие на удара Д.А. получил травматични увреждания, а подсъдимия П.Б. - фрактура на черепа и контузия на мозъка, вследствие на което загубил съзнание.

При сблъсъка възникнали редица повреди по двете МПС, които изключвали възможността за тяхното възстановяване. Щетата била на обща стойност 15 250лв.

От подсъдимия П.Б. била взета кръв за лабораторно изследване. Назначената в хода на разследването химическа експертиза установила концентрация на алкохол в кръвта  - 2.15 на хиляда.

За трите извършени престъпления, съдът е наложил общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години и осем месеца при „общ“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 1000лв.

 Присъдата подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK