Затварят нощните заведения в Благоевград, спират операциите

Снимка: Infomreja.bg

Решението е на Областния кризисен щаб

Затварят нощните заведения в Благоевград.

Всички дискотеки и клубове преустановяват дейността си за 14 дни.

Това реши преди минути Областният кризисен щаб.

До края на ноември няма да се извършват и плановите операции.

„Решено бе да бъдат преустановено посещението на нощни заведения, пиано барове, клубове на територията на област Благоевград, считано от днес до 7.11.2020 г.“, заяви областният управител след края на заседанието.

От няколко седмици сме в т. нар. „червена зона“, като броят на заболелите надхвърли 120 на 100 000. Днес сме на 4-то място с 47 положителни проби. (данните се отчитат с натрупване), каза д-р Калоянов.

Той обяви, че най-натоварени са болниците в Гоце Делчев и в Сандански и Петрич. В останалите болници има все още места. Ще бъдат разкривани още места при необходимост.

Процесът е динамичен, едни постъпват, други са изписани. Към момента няма място за притеснение, каза Калоянов.

В момента има две свободни легла в Сандански, но ще се отпуснат още 8. В Гоце Делчев има 6 свободни легла.

С последната заповед на министър Ангелов всички планови операции ще бъдат преустановени до 30-и ноември като всяка една болница в трябва да има не по-малко от 10% легла за лечение на КОВИД болни.

Резултатът от съвместните проверки между РЗИ, прокуратурата и МВР показват, че за последната седмица са извършени 396 проверки, съставени са 18 акта. Най-голям процент от нарушенията е за неносене на маски на закрито и липса на дистанция.

„Имаше писма със заявки за провеждане на сватби в Петрич и след проверки е установено, че сватбите не са проведени“, допълни Калоянов.

Постъпи предложение в Щаба за по-активно включване на личните лекари по молба на директорите на болниците. Въпросът ще се реши утре чрез видео връзка с кметовете по общини. Предстои разговор с ректора на ЮЗУ за включване на студенти в битката с КОВИД, каза областният управител по отношение на дефицита на медици.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK