Затлъстяването най-често сред децата от 7 до 18 г. в област Кюстендил

снимка: infomreja.bg, архив

Затлъстяването е водещо заболяване в Кюстендилска област при деца между 7-18 годишна възраст, сочат данните на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил, обявени по повод 19 май - Европейски ден за борба със затлъстяването.

Сред децата в региона затлъстяването заема четвърто място след заболяванията на дихателната система и смущения в зрението. В рамките на последните 5 години (2010 – 2014 г.) затлъстяването не отстъпва позициите си при децата и учениците.

То е многофакторно заболяване, дължащо се на взаимодействието на редица генетични фактори и фактори от средата на живот - свързва се с урбанизация, с нездравословен начин на живот с прехранване, с намалена физическа активност и психо-социален стрес.

Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски държави между 30 и 80% от хората над 18 години са с наднормено тегло. Средно 20% от децата са с наднормено тегло, като ¼ от тях със затлъстяване, което означава, че 14 милиона деца са със свръхтегло и 3 милиона със затлъстяване. 

В България два милиона от възрастното население е със свръхтегло, а един милион от тях - със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване. България се нарежда на 6-то място в Европа по честота на затлъстяване сред децата. У нас за период от 5 години честотата на затлъстяването при момичетата в предпубертетна възраст се е удвоила от 4,9 % на 10,4 %, а при момчетата се е утроила от 3,2 % на 10,6 %.

В борбата със затлъстяването водеща е профилактиката. Тя се изразява в промяна в хранителните навици; правилен режим на хранене; избягване на пикантните подправки и солта; достатъчно питейна вода и течности; ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари; порции храна, съобразени с възрастта; ограничаване консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други); прием на достатъчно количество плодове и зеленчуци; баланс на хранителните вещества в храненето – въглехидрати, белтъчини, мазнини; ежедневна физическа активност за децата с продължителност най-малко 60 минути и за хората над 18 години ниво на физическа активност от 5 пъти седмично най-малко по 30 минути.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK