Застъпници, работили за РЗС в Неврокопско, ще си търсят парите чрез съда

Иван Шиндов /в средата/, снимки: infomreja.bg

Около 20 души от общините Гоце Делчев и Хаджидимово, работили като застъпници на РЗС в избирателните секции, се събраха снощи на импровизиран протест при градинката пред катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев, за да изразят недоволството си, че вече месец след парламентарните избори лидерът Яне Янев и кандидатът за депутат от Първи МИР – Благоевград Иван Подолински отказват да им изплатят обещаните 40 лева на човек, заработени в изборния 12 май.

Проведените разговори с двамата лидери от РЗС досега са без резултат. Докато обещавали, че някоя сряда или петък пристигат в Гоце Делчев да се разплатят, Яне Янев и Иван Подолински вече не вдигали телефоните си на наетите застъпници от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча.

Събралите се протестиращи бяха упълномощени и от останалите ощетени да ги представляват на протеста поради невъзможността им да присъстват. Едни били ангажирани с полска работа, други се отказали заради липса на финансови средства за пътуването до Гоце Делчев.

Групата протестиращи се представляваше от Иван Шиндов – председател на общинската структура на РЗС в Хаджидимово и кандидат-депутат от листата на партията на Яне Янев на последните парламентарни избори. Наетият за координатор по време на изборите Павел Петелов от Гоце Делчев не се появи на уречените място и час.

"Недоумявам с какви очи Иван Подолински от централното ръководство на РЗС ни нарича нелегитимни“, заяви Шиндов по повод думите на Подолински, с които се оправдавал за неплащането на парите.

„Аз съм регистриран като кандидат-депутат от РЗС в ЦИК, застъпниците също са със законни удостоверения, регистрирани в Централната избирателна комисия. Най-вероятно изказването на Подолински се базира на декларациите, които бяха принудени застъпниците да подпишат, че ще работят доброволно, а не срещу хонорари.  Той лично ни обясни за тези декларации, че са проформа и са необходими за архива и отчетите на партията“, коментираха протестиращите мъже и жени.

Според тях обаче декларациите са съвсем отделен казус и по-скоро касаят прокуратурата и разследващите органи. „Нас ни касаят удостоверенията, които са законни и регистрирани в ЦИК, с които доказваме легитимността си като застъпници, а не като членове на РЗС“, добавиха още потърпевшите.

Те уточниха, че уверението на Иван Подолински било, че въпросните декларации не представлявали никаква пречка всеки застъпник да си получи по обещаните 40 лева на ръка за работата в секционните комисии.

„Тези декларации все още не са предадени в централата на РЗС и докато Яне Янев и Иван Подолински не се разплатят с хората си, няма да ги получат“, каза Иван Шиндов.

Застъпниците смятат, че измамата е била предварително заложена с въпросните декларации, които е твърде възможно да изиграят неприятна шега на РЗС.

В крайна сметка протестиращите решиха да дадат една седмица срок на ръководството на партията да изплати възнагражденията им, през което време те ще направят консултации с юристи, за да разберат какви са възможностите им да заведат дело срещу РЗС.

Броят на излъганите застъпници от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча е около 150, а общата стойност на възнагражденията им възлиза на 6 000 лева. „На фона на субсидията, която получи РЗС, нашите 6 000 лева са капка в морето. Ние си заработихме тези средства достойно и ще направим всичко възможно да ни бъдат изплатени“, категорични бяха насъбралите се ощетени застъпници на партията на Яне Янев.

Те обявиха, че ще внесат в прокуратурата подписка със законно издадените им удостоверения за застъпници, от които е видно, че те са работили в изборния ден за въпросната партия.

„От известно време Яне Янев и Иван Подолински ми затварят телефона, защото знаят за какво ги търся. В последния ни разговор Яне Янев дори ме посъветва да забравя телефона му и да не го търся повече“, сподели с огорчение Иван Шиндов.

Искането на протестиращите е докато РЗС не се разплати със застъпниците си от Гоцеделчевския регион, Яне Янев да не се явява по телевизията и пред обществото и да обяснява, че се бори против корупцията, лъжата, далаверите и измамите, защото и той спада към тази група.

Анита Манолева от с. Мусомища заяви, че никой от ангажираните застъпници не иска от РЗС дарения или помощи. „Искаме си нашите пари, за които работихме цели 16 часа. Ходихме по митинги в Сандански да подкрепяме РЗС, агитирахме хората да гласуват и сега се чувствам крайно обидена“, каза още Манолева.

„Лично на мен Яне Янев и Иван Подолински ми обещаха, че ще дойдат да ни платят парите, но това не се случи. Сега като им звъня не си вдигат телефоните“, заяви и застъпничката от Гоце Делчев – Марина Мечева, която бе категорична, че ако за Янев и Подолински 40 лева не са пари, то за застъпниците това е немалка сума.

„И от морална гледна точка те трябва да се разплатят с всички хора, които са работили за тях. Освен това идват и нови избори и ще се наложи отново да се срещнем очи в очи“, заявиха още протестиращите.

 

Анита Манолева от с. Мусомища /отляво/
Протестиращите дадоха една седмица на ръководството на РЗС да им плати хонорарите
Всички застъпници от Гоцеделчевско са били принудени от РЗС да подпишат тези декларации с обещанието, че хонорарите ще им бъдат платени на ръка
Иван Шиндов /в средата/, снимки: infomreja.bg
Анита Манолева от с. Мусомища /отляво/
Протестиращите дадоха една седмица на ръководството на РЗС да им плати хонорарите
Всички застъпници от Гоцеделчевско са били принудени от РЗС да подпишат тези декларации с обещанието, че хонорарите ще им бъдат платени на ръка

КОМЕНТАРИ

goce06:41 - 20.06.2013
Иване,Иване колко балъци като теб надупи Яне .Той ще ти даде две в едно но пари нема .
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK