Проведоха се Националните филологически четения в ЮЗУ

Снимка: Infomreja.bg

Днешният ден, 11. май, е повод да се поздравят всички педагози, носители на словото и любовта към него. На празника на светите братя Кирил и Методий в ЮЗУ се състояха традиционните Национални филологически четения за студенти и докторанти.

Те са организирани от Филологическия факултет.

Докторанти, студенти – бакалавър и магистър, представиха своите доклади по проблемни въпроси на езикознанието и литературознанието.

В конференцията участниците бяха разделени в две секции – езиковедска и литературоведска.

Достойно се представиха около 20 докладчици, които впечатлиха всички със своите анализи в дълбоките дебри на филологията.

В събитието се включиха и студенти от Албания (Университет на Тирана), Китай (СУ „Свети Климент Охридски“), Казахстан (ЮЗУ).

Специален поздрав бе отправен към три възпитанички на факултета. Второкурсничките представиха доклади, свързани със старобългарския език. Материята е изключително сложна, както знае всеки филолог, именно поради тази причина студентите бяха наречени „герои“.

Проф. д-р Магдалена Панайотова – декан на факултета, поздрави всички участници и гордо ги нарече свои колеги. Панайотова обясни, че четенията изравняват всички участници, независимо от курса, в който се обучават, и степента, която са придобили. Важно е участието в подобни мероприятия, който показват същността на науката.

Националните филологически четения са със състезателен характер. Жури, съставено от университетски преподаватели, оцени докладите и награди победителите.

Участниците, които се класират на първо, второ и трето място във всяка секция, получиха парични награди, а докладите им ще бъдат публикувани в специален сборник.

Днес бяха наградени и четирима участници в конкурс за есе, организиран от Филологическия факултет.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK