Застреляха мечка, избягала от зоопарк

снимка: bg.wikipedia.org

150-килограмова мечка, избягала от Зоопарка в Айтос, е била отстреляна днес, след като са били изчерпани всички възможности животното да бъде хванато живо, съобщиха от община Айтос.  Мечката е избягала от клетката си на 1 юли около 19 часа. Създаден бил Кризисен щаб за залавянето й, в който участваха кметът на Община Айтос и началниците на РПУ Айтос и Зоопарк – Айтос.

Мечката е била застреляна в 11,30 часа. В създадената ситуация това беше единственото възможно решение, заявиха от общината. От там посочиха още, че на 1 юли вечерта, в ресторант „Шатра” се е провеждало празненство на бургаска фирма, на 2 юли – сватба в същия ресторант с участието на над 100 души.

Паркът се посещава ежедневно от над 1500 души. В момента, в близост до парка се провежда и черешобер, в който участват над 100 работници, а около язовира в парка има десетки рибари. Кризисният щаб предприе всички необходими действия, за да бъде уловена мечката жива. Безуспешни обаче се оказаха опитите животното да бъде упоено. Предвид опасността, районът беше отцепен, подстъпите към парка бяха затворени. В акцията участваха служители на РУП - Айтос, гражданска защита и екип на гранична полиция, който повече от шест часа издирва животното със специални уреди за нощно виждане. В акцията за залавянето на мечката участваха още служители на зоопарка и доброволци.

След повече от 15-часово издирване, мечката започна да става агресивна в резултат на глада. На няколко места беше поставена храна за примамка, също без резултат. Ситуацията стана непредвидима и опасна за гражданите, когато животното напусна района на зоопарк Айтос. След като бяха изчерпани всички възможности за спасяване на живота на мечката, тя беше отстрелена. Предприето беше това действие, защото 150-килограмовото животно беше реална опасност за живота за хората, посочват още още от общината. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2
loading...