Застраховка „въздушна линейка“-хит сред туристите в Банско (снимки и видео)

снимки: infomreja.bg

Все повече туристи се възползват от новата застраховка „Въздушна линейка“ в Банско.  

С нея скиори и сноубордисти могат да разчитат на светкавична реакция при евентуални инциденти на пистите.

Медицинският хеликоптер е на компанията „Лев Инс“, а застраховката носи името на едноименния проект "Активна грижа", който стартира през юни миналата година.

Въздушната медицинска помощ е новост за България, а Банско е първият курорт, който разполага с подобна специализирана техника по европейски модел.

Хеликоптерът е разположен в района на начална станция на кабинковия лифт. Той вече влезе в действие, като само за 10 минути успя да транспортира тежко пострадал турски турист до курортния град.

Инцидентът стана на 24 януари в местността „Платото“, където 31-годишният Алпер Боскурт падна със сноуборда си.

7-дневна застраховка „Активна грижа“ струва на туристите 6 лева, или по 85 стотинки на ден. За целия сезон сумата е 18 лева.

„Интересът към тази застраховка се увеличава, защото все повече любители на белите спортове осъзнават, че при произшествия на пистите всяка секунда е ценна“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Иван Обрейков - маркетинг директор на фирма „Юлен“, концесионер на ски зона Банско.

Без застраховка наемането на летателната машина е 1200 евро на час.

В Банско предстои и изграждането на модерен медицински център, който да предоставя качествено здравно обслужване на местни жители и туристи.

Предвижда се в новото здравно звено да има диагностичен сектор, операционна, шокова зала, два-три лекарски кабинета и дневен стационар. Ще се извършват и изследвания с рентген и ядрено-магнитен резонанс.

Намеренията на общинското ръководство са медицинският център да бъде изграден по модел на австрийските зимни курорти, където здравните грижи са на много високо ниво.

Проектът ще бъде реализиран чрез публично-частно партньорство с участието на общината.

Вече има и набелязан терен, върху който да се изгради сградата. Той ще бъде разположен до началната станция на кабинковия лифт. Край него ще бъде построена и специална площадка за медицинския хеликоптер.

Досега банскалии и гостите на курортната община ползваха здравни услуги в болницата в Разлог.

В планинското градче има съществуващ медицински център, който обаче работи само през зимата.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK