Заслужена награда! Ученичка от ПМГ-Гоце Делчев, посети Израел

Снимки: ПМГ

Националната победителка в конкурса за есе по книгата “Извън хватката на Хитлер” – Мария Търтова от 12 „Г“ клас от ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, се завърна от интересно посещение в Израел.

То бе по покана на председателя на Българо-израелския институт Яков Джераси, а основната цел на посещението на дванадесетокласничката бе образователна.

Всяка година победителите в конкурса получават като подарък забележителното пътуване до Израел, където могат да се докоснат до магическата атмосфера на световни забележителности, могат да посетят музея на Холокоста „ Яд Вашем“, израелския парламент "Кнесет" и да разговарят с оцелели от Холокоста, заявиха от ръководството на гимназията.

Ето какво сподели за интересното си и вълнуващо пътуване Мария Търтова:

„Пътуването ми до Израел бе едно от най-вълнуващите и обогатяващи преживявания, които съм имала! Спомняйки си за новите хора, с които се запознах, всички места, които посетих и енергията, с която се заредих на това място, аз се изпълвам с щастие, обич, топлина, но и с носталгия. Израел е и антична, и модерна приказка. Винаги топло, винаги слънчево, като хората, които там са весели и усмихнати. При думите “Аз съм от България” пред мен се разтваряха топли и широки усмивки и пълни с обич сърца. Стъпвайки на Божи гроб и Стената на плача, усещах как цялото ми тяло се презарежда, освобождава от всяка лоша енергия и мисъл. Това, което почувствах там, не мога да опиша с думи. А новите приятели, с които се запознах, ме караха да се чувствам сякаш съм у дома си, сред най-близките.  

Изключително съм благодарна и за една много сантиментална за мен среща - срещата с оцелялата от Холокоста жена - Ася Раберман! Приканвам съучениците си да участват в ежегодния конкурс, посветен на спасяването на българските евреи. Освен, че книгата на Михаел Бар-Зоар І „Извън хватката на Хитлер“ е изключително интересна, тя кара нас, младите хора, да се замислим над историческото и нравственото значение на думата „обединение“.

За Израел не може да се разкаже накратко. Израел е приказка, в която имах честта да бъда, благодарение на един невероятен човек - Яков Джераси; благодарение на учителите ми и на моята обичана гимназия ПМГ “Яне Сандански”, която през всичките тези години ми даваше тласък и устрем да се развивам; и разбира се, благодарение на родителите ми, които винаги ме подкрепят. Благодаря!“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK