Засилват превантивните мерки срещу заболяването „Заразен нодуларен дерматит” в Пиринско

Снимка: Fermer.bg

Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за недопускане на болестта „Заразен нодуларен дерматит“ в страната. След получена информация за поява на болестта край Фере (префектура Еврос), Република Гърция, Агенцията засилва въведените вече превантивни мерки на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. До момента няма констатирано огнище на болестта в България.

Забранява се придвижването на едри и дребни преживни животни в тези области, с изключение на придвижване до кланици. Ежеседмичните клинични прегледи на едрите преживни животни, отглеждани в общините, граничещи с Република Турция и Република Гърция ще продължат да се извършват.

Забраната за провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни остава в сила. Информирани са кметовете на населените места, както и лицата, отглеждащи едри преживни животни, за клиничните признаци на „Заразния нодуларен дерматит“. При съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар. 

Заразният нодуларен дерматит не е зооноза (не се предава от заболели животни на хора) и не представлява опасност за човешкото здраве. Той е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата.

Болестта нанася големи икономически загуби вследствие на намален или изгубен млеконадой, вреди на качеството на кожата, както и нанася други производствени загуби, вследствие на ограничаване на търговията и невъзможност за движение на едри преживни животни и продукти от тях, от засегнатите региони.

Начините на предаване и разпространение на болестта са чрез комари, мухи, кърлежи и други насекоми, както и чрез директен контакт между здрави и болни животни. Заразени с вируса фуражи, водопои, оборудване, превозни средства и постеля, също могат да бъдат източник на зараза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK