Стартира ремонт на пътя Дупница – Самоков! Укрепват срутищата по пътя за Рилския манастир

Снимка: МРРБ

През следващата седмица предстои да започне ремонт на пътя Дупница – Клисура – Самоков, който е важна връзка в областта, защото свързва ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, с първокласния път София - Благоевград и с АМ „Тракия“.

Ще се рехабилитират общо 32,5 км от трасето, което от години е в лошо състояние. Отсечката на територията на Кюстендил е с дължина 16,8 км.

Инвестицията в предвидените за изпълнение строително-монтажни работи ще бъде близо 9 млн. лв., а средствата са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

В близките дни ще започнат и дейности по трайно укрепване на срутището на пътя до Рилския манастир. Като първи етап ще се направи анкериране и ще се поставят мрежи. Ще следим процесите и ако е необходимо ще се изградят и подпорни стени. Предвижда се и допълнително обрушване на скалите, обясни Аврамова.

Тя посочи, че по време на строителните дейности движението няма да се спира, а ще се регулира със светофарни уредби.

Министър Аврамова подчерта, че важни за икономическото и социалното развитие на областта са инвестициите по ОПРР 2014-2020 г., които са в размер на над 51 млн. лв. по 20 договора. С над 7 млн. лв. ще бъдат подкрепени 6 образователни институции с капацитет близо 2500 деца и ученици.

С част от средствата се изграждат Обединено детско заведение и нов физкултурен салон към Основно училище „Неофит Рилски“ в Дупница. Модернизират се 7 центъра за спешна помощ по проекта на Министерство на здравеопазването, като инвестицията е 2,3 млн. лв.

Подкрепени са 11 социални обекта, които се използват от близо 230 лица в процеса на деинституционализация. По 4 проекта на обща стойност 7,7 млн. лв. се изпълняват мерки за повишаване на енергийната ефективност в 14 жилищни и административни сгради.

В резултат от изпълнението им жилищата на 340 домакинства ще бъдат по-топли, по-уютни и с по-малки разходи за отопление през зимата. По два проекта за обновяване на градската среда се инвестират над 10 млн. лв. в Кюстендил и в Дупница. В резултат близо 135 хил. кв. м обществени пространства ще бъдат облагородени.

В Дупница се инвестират и над 7 млн. лв. в проекта за интегриран градски транспорт. В резултат от изпълнението му над 28 км линии на обществения транспорт ще бъдат модернизирани или нови.

Министър Аврамова информира още, че за следващия програмен период се предвижда Регионалните стратегии за пространствено развитие да изпълняват ролята на териториалните стратегии за развитие, в рамките на които да се финансират важни надобщински и надобластни проекти, като инвестициите да се разпределят не само за градовете, а за цялата община. 

Така и селата в общините също ще могат да се възползват от европейската солидарност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK