Засилено полицейско присъствие в Пиринско по празниците

Снимка: Infomreja.bg

На брифинг пред местни журналисти от главен инспектор Данаил Стоицов н-к сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Благоевград, и главен инспектор Юлиян Петров - началник сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ при РСПБЗН-Благоевград, бяха представени предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността, пожарната и пътна безопасност по време на предстоящите празници и почивни дни.

С цел недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред, на местата и в обектите, където ще има съсредоточаване на множество хора, са планирани засилени дежурства и мерки от полицейските служители, като е създадена организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби. 

Главен инспектор Данаил Стоицов съобщи, че на територията на областта ще има засилен контрол на движението по главен път Е-79 в посока Благоевград - ГКПП Кулата и на пътен възел - Симитли - Банско - Г. Делчев.

Полицейски патрули ще бъдат разположени на входно-изходните артерии, както следва: 

На Е-79 - Бело поле, пътен възел Симитли, Кресна, Сандански, на пътя с. Градево, бензиностанция "Шел" Разлог, входовете на Банско и Г. Делчев.

Автопатрулите ще имат за цел подпомагане и регулиране на движението при задръствания, както и осъществяване на демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението.

Ще се активизира контролът по спазване на скоростния режим с мобилните системи от оборудвани с тях автомобили на “Пътна полиция”.

Ще бъде въведена временна организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС-та, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 т. , вкл. състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, в първия предпразничен ден 05.04.2018г. и последния почивен ден 09.04.2018 година.   

Той предостави статистически данни за възникналите пътнотранспортни произшествия в областта, според които от началото на годината до 31. март са регистрирани 56 ПТП със 7 убити и 67 ранени, а от  началото на месец март до момента 10 ПТП с 1 убит и 10 ранени.

За осигуряване на пожарната безопасност в християнските храмове в област Благоевград от служителите на РСПБЗН-Благоевград, са извършени проверки на 209 обекта, като са направени предписания, 26 разпореждания и е съставен един акт. Главен инспектор Юлиян Петров съобщи, че особено внимание е обърнато на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене.

Извършени се инструктажи по пожарна безопасност на длъжностните лица в храмовете, като се акцентира върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и на първоначалните действия при пожар и евакуацията на посетителите. 

Въпреки предприетите превантивни мерки, РДПБЗН – Благоевград, апелира гражданите да внимават при паленето на свещи около храмовете и у дома.

Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове и да не се оставят в близост до горими материали и без наблюдение.

Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат от близко запалена свещ. След прибирането си в домовете, запалените свещи да не се оставят да горят без надзор.

ОДМВР-Благоевград, апелира гражданите да бъдат бдителни и да не оставят личните си вещи без надзор. Водачите на МПС да спазват стриктно ЗДвП и указанията давани от контролните органи и да бъдат толерантни към останалите участници в движението.

При пожар или друг инцидент своевременно да се сигнализират органите за пожарна безопасност и защита на населението чрез тел. 112.

 

 

КОМЕНТАРИ

Халил22:02 - 04.04.2018
Молба до полицията. Моля спрете да идвате в Абланица. Има още 60 села в района на Гоце Делчев.!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK