Изнасяме 40 тона шафран за Китай

Снимка: Infomreja.bg

През 2019 г. се предвижда от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за следващата година 200 тона, а през 2021г. 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за Китайската народна република (КНР),  възлиза на 6,5 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на срещата си с Дун Сяодзюън, извънреден и пълномощен посланик на КНР.

По думите му, това предвижда тригодишният план за развитие на шафран в България  за периода 2019-2021 г.,  изработен след подписаното тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от централна и източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко“ ООД.

В действие е работата по изграждането на първия Демонстрационен парк в подкрепа на сътрудничеството със селскостопански стоки по инициативата 16+1 между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) край Пловдив. Целта на парка е да подпомага търговията със земеделски стоки, както и организирането на  изложби, обучения, конференции и семинари за земеделските и хранителните предприятия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK