Бездимна печка на дърва стана хит сред еко иновациите

Снимка: МОСВ

Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на болиди и електровелосипеди бяха сред най-атрактивните екологични иновативни решения, представени на 21-вия Европейски форум по екоиновации в София.

Сред посетителите на изложението голям интерес предизвика екопечката на дърва за битово отопление „Гамера“. За разлика от стандартните печки при тази няма пушек, а вместо това излиза пара, а вредните емисии са сведени до минимум.

Според производителите, когато печката работи, стаята не се задимява, защото горивната камера със сила засмуква въздух от самото помещение и така прави вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне.

Производителите твърдят, че продукта им освен екологичен е и икономичен. По думите им за затоплянето на жилище печката използва между 50 и 80% по-малко дърва.

Друг пример за екологично придвижване са електрическите велосипеди, при които въртенето на педалите се подпомага от електрически двигател. На форума бе показан ръчно изработен модел на електровелосипед с дървена рамка. Батерията му се зарежда на всеки 60 км пробег, а максималната скорост, която развива е 25 км/ч. В момента компанията работи и по инсталиране на система за наемане на електровелосипеди в София.

Иновация, която допринася за намаляването на вредните емисии, е създадената от друга българска фирма машина за почистване на филтри за фини прахови частици. Целта е по този достъпен и устойчив начин да бъдат рециклирани филтри DPF/FAP за дизелови автомобили и катализатори.

На екофорума беше показана и бързозареждаща станция за електрически превозни средства. В зависимост от модела на автомобила зареждането може да стане за около 1,5-2 часа, което  е до два пъти по-бързо отколкото със стандартните зарядни станции, обясниха производителите.

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Weselina11:40 - 12.01.2019
Къде може да се поръча?
Weselina11:37 - 12.01.2019
Може ли цена за печката
Снежана10:16 - 12.01.2019
Колко струва печката и как може да се закупи
nikolai10:12 - 12.01.2019
daite cena i ot kade da se pora4a

FACEBOOK