Защо лютите чушки са люти

Снимка: Infomreja.bg

Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони, които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че действително няма физическо изгаряне.

Всеки път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате така, сякаш сте изгорени, въпреки че не сте. Това вещество прави храната по-вкусна, съобщават от foodpanda.

Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е центриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители. Едни от животните, на които това вещество не действа, са птиците.

Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK