"БГ мъдрост в действие" отбеляза Деня на будителите в Югозападна България

снимки: "БГ мъдрост в действие"

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

„БГ мъдрост в дейстие” отбеляза 1 ноември - Деня на народните будители” в 14 общински градове. Сред тях Благоеврад, София, Гоце Делчев, Хаджидимово, Якоруда, Белица, Перник, Кюстендил, Банско, Разлог, Симитли и Кочериново.

Идеята на каузата е да приложим поговорката "Бащина поука - синова сполука" в действие. Това значи да се вслушаме в поуките, оставени ни през годините от нашите баби и дядовци и да намерим начини, с които тези поуки водят до сполуки за нас, техните внуци.

Поуките намираме от народната мъдрост, съхранена като пословици, поговорки, приказки, песни..., а под сполуки разбираме 6-ица в училище за едни, добра работа и заплата за други, успешно разработен проект за трети, повече моменти с роднини и приятели за четвърти.

Българската народна мъдрост е лесна за разбиране и прилагане, защото е творчество на самите нас, от самите нас и за самите нас като народ. Нека я изучим и приложим заедно с нашите местни общности, като:

1. Намерим и популяризираме актуални поуки за сполуки от българската народна мъдрост за ежедневно ползване;

2. Проведем научно-изследователска дейност, която да утвърди българската народна мъдрост като източник на добри практики и подходи за развитие и да разработим такива;

3. Намерим и популяризираме хора и организации, илюстриращи успешното прилагане на тези поуки за сполуки и практики и подходи за развитие;

4. Разработим кампания за популяризиране и насърчаване на положително отношение към българската народна мъдрост и нейното интегриране в обществено-полезни дейности в страната. 

"БГ мъдрост в действие" е кауза, която насърчава за сполуки чрез поуки и за по-мъдро участие в случващото се в страната.

"БГ мъдрост в действие" е кауза за интегриране на българската народна мъдрост в обществено-полезни дейности.

Пример за народна мъдрост, която да приложим в действие, е поговорката "За да изкопаеш кладенец, копай на едно място". За нас в Общност "Каузи и Начинания", инициатор на каузата, тази поговорка има символично значение. Ние приемаме кладенеца като източник на вода. Съдейки по това, което се случва в страната, по наше мнение, народната мъдрост е водата, която ни липсва на този етап. Правим глупави грешки като народ, а те ни струват още по-скъпо във време на криза.

Народната мъдрост може да ни покаже път вън от тези грешки. Тя може и да ни припомни идентичността ни на народ, в който „Съединението прави силата” и „Сговорна дружина планина повдига”. Позабравили сме тези неща, затова призивът ни към всички в страната е „Да копаем заедно!”

"БГ мъдрост в действие" се финансира със собствени средства. Те обаче не са достатъчни за нуждите и предстоящите дейности по каузата.

Подкрепете усилията ни за интегриране на българската народна мъдрост в обществено-полезни дейности на:

Банкова сметка в лева към Обществен благотворителен фонд - Благоевград:
IBAN: BG81 IORT 8049 1000 4587 00
BIC/SWIFT: IORTBGSF
Инвестбанк АД
Бенефициент: БГ мъдрост в действие

 

снимки: "БГ мъдрост в действие"
снимки: "БГ мъдрост в действие"
снимки: "БГ мъдрост в действие"
снимки: "БГ мъдрост в действие"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK