Младежи от 8 европейски страни на едноседмично обучение в Банско

снимка: Авушка Лютова

Младежи от  ternYpe - международна ромска мрежа, се срещнаха с представители на сдружение „Разум“ в Разлог на 19 октомври. Поводът бе обмяна на опит и представяне както на дейностите на „Разум“, така и на представителите от международната мрежа. Инициатор на срещата бе сдружение „Младежка мрежа за развитие“ - Симитли, което е домакин на обучението на младежи от ромски и неромски произход.

Едноседмичното обучение се провежда в град Банско от 15 до 22 октомври. В него участват млади активисти роми и нероми от 8 европейски държави. Сред тях са Италия, Испания, Чехия, Словакия, Германия и Румъния.

Международната инициатива е финансирана по програма „Младежта в действие“, като заложените обучителни панели са насочени към споделяне на добри практики и опит, изграждане на лидерски умения, затвърждаване на гражданска позиция, опознаване на европейското гражданство, осъществяване на младежки инициативи и взаимодействие с медии и  партньори.

Възможността младите хора да се развиват чрез иновативни идеи и чрез неформалното обучение, общи творчески инициативи, води до подсилване диалога и сътрудничеството помежду им. В рамките на програмата ще се наблегне на алтернативни начини на обучение и дейности, които да повишат потенциала на участниците в развитието на ромските организации и мрежи.

По този начин организаторите от „Младежка мрежа за развитие“ ще засилят активната гражданска позиция на младежите и ще обогатят техните умения и мотивация за съвместна младежка работа между роми и не роми по актуални проблемни теми в Европа - расизъм и антиджипсизъм.   

В края на обучителния семинар ще бъдат организирани дискусии на интересни за младежите теми и ще бъдат представени подготвените от тях младежки инициативи с фокус върху  разрешаване на местни проблеми, изграждане на мултикултурен диалог, доброволчество, свободно време, здравословен начин на живот и търсене на решения за проблемите на ромската общност.

Обучението е организирано от сдружение "Младежка мрежа за развитие" с ръководител Маряна Борисова.

Участниците присъстваха на Националния преглед на фолклорните ансамбли в Разлог, запознаха се с историята на градския парк, с идеите на сдружение "Разум", посетиха и местната ромска църква.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK