Мюсюлманите по цял свят празнуват Рамазан Байрам

снимка: infomreja.bg, архив

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

Рамазан, познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целия месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ейд мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам. Започва да се отбелязва през 624 г.

"Рамадан" е месец, през който беше низпослан коранътт за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението. Който от нас стане свидетел на този месец, да говее през него, а който е болен или на път - да се издължи в други дни.

Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завърпите докрай определените дни да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил и да сте признателни.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

RAMADAN14:49 - 16.08.2013
ALLAH da prieme ibadete na vsichki musyulmani ;
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK