Защо хайверът е толкова голям деликатес?

Снимка: Гответе с мен

Хайвер е съвкупност от яйцата на риба. Истинският хайвер обаче идва само от есетрови риби, живеещи в Каспийско или Черно море. Известно е, че белугата произвежда най-добрия сорт хайвер. Терминът хайвер идва от турската дума „havyar“, произлизаща от иранската дума „khayah“. Гладките малки яйца обикновено са черни, въпреки че хайверът идва в много нюанси, включително червено, златисто и сиво. Малките яйца се оценяват спрямо различни характеристики- цвят, яснота, зрялост, размер, еднаквост. Ароматът и твърдостта също да важен компонент.

През 19 век, хайверът се е сервирал в барове като фъстъци, защото е доказано, че стимулира пиенето. Това е по време на бума на хайвера, преживян в Северна Америка, след като са открити есетрови риби в реки в САЩ. Доставката била толкова богата, че Канада и САЩ станали най-големите доставчици на хайвер в Европа.

Днес има ограничения и забрани за риболов, както и за забрана на износа на хайвер заради опазване на застрашените рибни запаси. Разбира се, тези ограничения повишават още цената на хайвера.

Хайверът е деликатес, който е самата дефиниция на елегантност в съзнанието на повечето хора. Това е мистериозна дума, която обединява копнежа за по-хубавите неща в живота. Днес честваме деня на хаивера, така че му се насладете без угризения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK