Защитникът на Иван Тодоров: Прокуратурата иска да въздейства чрез медиите

Снимка: БГНЕС

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка

Хакването на системата на Националната агенция по приходите (НАП), при което изтекоха личните данни на над 5 млн. българи е било задание отвън, не е било вътрешно задание на собственика и служителите на фирмата, които са обвинени в кибертероризъм. Разследващите имаме информация кой е този човек.

Това заяви началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пред bTV. Той отказа да назове подробности, за да избегне влизане в следващата интрига, която още 2-3 седмици да занимава обществеността.

"Бързо забравяме неща, които са се случили няколко дни. Тези обвиняеми обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака. Това, което беше изнесено от прокуратурата, е резултат от дългогодишната работа и неспане на служителите от ГДБОП - нека да види обществеността какви хора ходят", каза Спиридонов по повод обвиненията.

Припомняме, след като хакер информира медиите, че са изтекли личнитеданни на над 5 млн. българи от Националната агенция по приходите (НАП), бе арестуван 20-годишен компютърен специалист от частна фирма, който след това бе освободен. По-късно ГДБОП влезе отново във фирмата, задържа и младия мъж, и търговския директор на компанията. Собственикът на тази фирма - "Тад груп" - Иван Тодоров, бе арестуван на летището при пристигането си в България от задгранична командировка.

Проверката от кога и как са изтекли данните от НАП започна на 15 юли 2019 г. 

"Разследващите казват, че това са хората, осъществили атаката. Това, което вчера беше изкарано от прокуратурата е една много малка част - ясно е какво има в компютъра в този младеж. Този мейл от руски гражданин го намерихме (в компютъра) на този младеж - от камерите е ясно как той превежда определени думи и ги монтира в сайт за анонимни есемеси", заяви Ивайло Спиридонов.

Шефът на ГДБОП визира втори мейл до определени медии, чиито автор твърди, че от 11 г. се източват лични данни, че авторът на хакерската атака е руснак, женен за българка. Мейлът му е получен само от Нова телевизия и писмото е на английски език с обидни квалификации за дигиталното ниво на българското правителство.

"Тези лица са пример за това как може да станеш жертва на собствената си охранителна система", каза Спиридонов. На този компютър са базите данни, които не са публикувани, допълни шефът на ГДБОП. От самото пробиване на сайта на НАП са оставени следи. Открили сме много неща, но нека бъдат извадени в съда, каза Спиридонов.

За разкриването са работили от "Киберпрестъпност", ДАНС и "Електронно управление".

Нямам представа дали е склоняван тоза момък, но явно не е присъствал на много обучения, провеждани с него - той бил обучавал служители на ГДБОП. Бивш служител на БОП го е обучавал в училището, което е завършил, каза Ивайло Спиридонов по адрес на първия арестуван след като стана ясно, че има хакерска атака срещу НАП.

Никога не сме работили съвместно, моите служители ежедневно пътуват по целия свят, за да се обучават. Така Ивайло Спиридонов отрече служителите на ГДБОП да са ползвали консултации от екипа на "Тад груп".

Припомняме, след ареста на Кристиян, търговският директор на компанията Георги Янков заяви: "сътрудничим тясно с отдел "Сигурност". Помислихме, че ГДБОП идват вероятно с инцидента да им съдействаме. Мислехме, че идват на работна среща докато не попитаха за бюрото на Кристиян и не показаха белезниците".

Според Ивайло Спиридонов, специалистите на компютърната фирма много трудно могат да бъдат колеги на служителите, когато се борят с този вид престъпност. Ние работим с неправителствения сектор от много години и с много от фирмите, които се занимават с киберпространството, каза Спиридонов.

Запитан как отворили криптирания компютър на Кристиян Бойков, той отговори - "С хитрост и лукавост". Колегите установиха въпросните пароли чрез камерите, уточни шефът на ГДБОП.

"Тази информация ще заплаши всички български граждани. Прокуратурата извади една много малка част, не са извадени други хора, не е станало ясно с какви хора са разговаряли. Подходът на прокуратурата ще даде яснота за тези лица", допълни Спиридонов.

На въпрос как тези хора от вълшебници се превърнаха в кибертерористи, шефът на ГДБОП каза, че било въпрос на квалификация. Нашето законодателство има и своите слабости, каза Спиридонов.

Припомняме, часове след ареста на Кристиян Бойков премиерът Бойко Борисов каза, че той бил вълшебник и че подобни хора трябвало да работят за службите.

"Един или два са членовете, по които могат да бъдат съдени. На много места по света службите се стремят да достигнат до такива хора. Бих искал да обясня на обикновения човек какво се е случило - оставена е врата за гражданите да правят справки в НАП", каза Спиридонов.

Мярката беше променена, тогава делото беше по друго обвинение. Стана ясно как Кристиян Бойков няма как да осъществи тази атака сам. По мнение на разследващите, обвиняемите имат отношение (към хакването на НАП).

Запитан "Ако тази фирма е толкова опасна, защо ГДБОП не е стигнала до тях до този момент", Спиридонов отговори, че ГДБОП не следи фирмите, които се занимават с тези услуги.

В коментар за това, че някои хора смятат, че са хванали службите натясно, шефът на ГДБОП каза: "според мен са ги хванали ... как беше израза... за шлифера".

"Целият административен капацитет на държавата е състредоточен в ГДБОП. До момента бяха 13, ще стават 43-ма", разкри пред bTV Ивайло Спиридонов числеността на служителите си, които се занимават с кибер престъпления.

"Не е моя работа да прослушвам разговорите, но колегите, които ми докладват има пикантни неща, включително и квалификации на журналисти в bTV, каза Спиридонов, очаквайки реакцията на водещия.

В обобщение на хакерската атака, при която от НАП изтекоха личните данни на над 5 млн. български граждани, Ивайло Спиридонов каза, че: "правителството има желание за по-голяма дигитализация. Има врата, чрез която гражданинът може да направи справки. Едно злонамерено лице ще намери ключа към тази врата".

Припомняме, трима са обвинени за хакерската атака спрямо базата данни на НАП, разследван от 15 юли тази година. Това са собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителният директор Янков и служителят Кристиян Бойков, който беше и първият задържан по случая.

Янков и Бойков са освободени от арест с мярка за неотклонение, а днес се разглежда и мярката на Иван Тодоров, задържан при връщането си от чужбина още на летище София.

Бойков отрича всички обвинения, Тодоров също. От прокуратурата днес обявиха, че обвинението е касаещо националната сигурност и цели всяване на страх и смут в обществото с политическа цел.

По случая се води разследване, а НАП все още не е обявила точно какви и колко данни са изтекли от системата й. До този момент има двама наказани от структурите на НАП, но шефът й Галя Димитрова заяви, че няма намерение да подава оставка. Тя има и подкрепата на финансовия министър Владислав Горанов.

Ден след като стана ясно, че има пробив и теч на лични данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа. В последствие тази версия бе изоставена.

Първият, който съобщи за връзка между хакерската атака и сайта "Бивол"беше главния прокурор Сотир Цацаров.

От вчера Спецпрокуратурата издаде европейска заповед за разследване във Франция, за да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на "ТАД Груп", във връзка с разпространените доказателства от прокуратурата. Припомняме, след хакерската атака от прокуратурата и някои телевизии показаха как може да се влезе в изтеклата база с лични данни.

"Ако прокуратурата искаше да представи нещо, трябваше това да е пред съда - създаде се впечатление, че прокуратурата иска да въздейства чрез създаване на негативно обществено мнение".

Това заяви адвокатът на Тодоров - Ина Лулчева пред bTV по повод изпратените от прокуратурата до медиите снимки и надписи с обяснението, че това били доказателства по делото. Информацията - снимки от видеокамери и изречения, които обясняват какво правят тримата обвинени за съпричастност към изтичането на данни от НАП, е във връзка с протеста на Апелативна прокуратура за мярката на обвините. 

"Ето това е насаждането и манипулирането на общественото мнение - от тези реплики не става ясно, че става дума за данните от НАП. Първо не става ясно, че се говори за Иван Тодоров. От репликите се вижда, че Кристиян Бойков да обяснява, че Георги Янков ще разпространи нещо, но не и че Георги Янков е бил подбудител", каза Лулчева.

Тя изтъкна, че от линковете, публикувани от прокуратурата, е имало пряк достъп до личните данни на много хора, което е наказуемо.

Безпрецедентно е писмото, с което от прокуратурата изпращат отделни снимки и фрази във връзка с обвинението към Иван Тодоров - собственик на "Тад груп", обвинен в кибертероризъм заради изтичането на личните данни на над 5 млн. българи от Националната агенция по приходите (НАП). 

В писмото, с което прокуратурата изпраща до медиите не пише, че тези снимки са да се информира обществеността, а да се обоснове теза, която съдът не прие на първата инстанция. Това е опит за формиране на обществено мнение, категорична е адвокат Лулчева.

Иван Тодоров, както и съдът твърди че няма нищо общо с това престъпление.

Има директива за прилагане на невиновност, според която не се допуска разпространяване на такива твърдения, припомни защитникът.

По делото няма данни Кристиян Бойков да е склоняван от когото и да било, каза адвокат Ина Лулчева, която защитава неговия шеф Иван Тодоров. Това не касае обвинението, че той лично е извършил това деяние. Няма данни той да е склоняван от когото и да е било за каквото и да е, припомни адвокатът.

Тези отрязъци от реплики - не виждам къде има някаква реплика, в която Иван Тодоров да указва да копират данни, каза Лулчева.

На въпроса имал ли е таен чат Кристиян Бойков със сайта "Бивол", тя заяви: "не мога да отговоря".

Когато журналистите обсъждат репликите, могат да правят предположения. Когато прокуратурата разпространява тези реплики, тя трябва да разполага с доказателства, каза Лулчева.

Тя призова да не приемаме всичко, което казва прокуратурата по това дело, но твърденията й доказват недостоверност.

Адвокат Лулчева с изключително весело настроение гледа на хакването на пръскачки. 

Припомняме, според обвинението, 20-годишният Кристиян искал да хакне водоснабдителната система на градинката до парламента, за да може при посещение на чужди делегации те да "поливат" неконтролируемо и гостите на парламента. 

На тази теория и от администрацията на парламента, и от Столична община заявиха, че нямат проблем с водоснабдителната система в тази градинка, поливат цветята с водоноска, която е аналогова и няма как да бъде хакната.

Обвиняемият Иван Тодоров е смутен от обстоятелствата, каза Лулчева. Не е отказал да съдейства, но е отказал да предостави паролите. Паролите са генерирани така, че са били известни само на служителя - всеки опит да се влезе без парола е водил до промяна в информацията така, че да не може да се работи с нея.

Запитана предоставил ли е Тодоров данни, адвокат Лулчева заяви: - "той е предоставил всички данни, с които е разполагал като поемно лице".

И според председателя на Съюза на съдиите и бивш член на ВСС Калин Калпакчиев не е редно да се огласяват доказателства от страна на прокуратурата преди съответното дело да влезе в съда. Такива действия никога не са водили до нищо добро. Калпакчиев припомни, че вчерашната изява на прокуратурата не е прецедент, като посочи прожектирането на тефтерчетата на Филип Златанов, както и брифинга по аферата "Костинброд".

Това, по думите на Калпакчиев, е пропагандна акция, която прокуратурата не би трябвало да прави, защото освен че се компрометират доказателства, се нарушават и права. Съдията посочи и че има няколко решения на съда в Страсбург по такива казуси и в този случай може да се стигне до осъдителни решения.

Калин Калпакчиев постави акцент върху това, че с действията си прокуратурата не само е станала част от народния фолклор, но и действа в посока уронване на престижа на самата институция и гражданите вече не я приемат на сериозно. Това е опасно, категоричен бе Калпакчиев. Той заяви и че разпространяването на лични данни, включително и от страна на прокуратурата вчера с файловете, които разпрати до медиите, не е невинна дейност и това е поведение, което се покрива от състав от Наказателния кодекс.

Разследването на хакерската атака не създава впечатление, че се цели да се разкрие истината, според Калин Калпакчиев, а според него по-скоро се целят пропагандни и конюнктурни ефекти.

Калин Калпакчиев коментира и процедурата по избор на нов главен прокурор с това, че фактът, че Иван Гешев е единствена номинация, не е прецедент, но не това е най-важното в случая. Самата процедура, според Калпакчиев, е трябвало да започне с друго важно нещо, а именно - анализ на досегашната работа на прокуратурата и това къде са нейните слабости - успеваемостта и къде прокуратурата се проваля и според това да се търси каква да бъде фигурата на новия главен прокурор./ News.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK