Тиха любов! Глоби за подсвиркванията към жени на публични места във Франция

Снимка: Infomreja.bg

Докато в България все още разпалено се дискутира решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция, Франция е в разгара на друг обществен дебат, свързан с правата на жените. Всъщност това се оказа сблъсък между реформи и културни стереотипи.

На 2 август френският парламент окончателно прие законопроект срещу сексуалното и сексистко насилие. Текстът дефинира като незаконни и предвижда глоби за подсвиркванията и вербалните прояви на сексизъм на публични места.

Законопроектът беше одобрен броени дни след като запис от охранителна видеокамера на заведение в Париж предизвика шок и широко обществено възмущение. На него се вижда как мъж удря в лицето с юмрук 22-годишната студентката Мари Лагер, след като тя го предизвиква за това, че той ѝ подвиква сексистки коментари на улицата. След като видеото бе гледано над 8 милиона пъти и предизвика разгорещени коментари, Лагер създаде собствен уебсайт, в който жертвите на сексуален тормоз могат да споделят преживяванията си.

Вълната от реакции на шокиращото с внезапната си бруталност нападение стана катализатор за окончателното приемане на законопроекта срещу сексуалното и сексистко насилие. В отговор на запитване за коментар по случая френският държавен секретар за равенството между мъжете и жените Марлен Шиапа цитира именно предстоящото гласуване на законопроекта. "Сексуалният тормоз на улицата досега не беше наказван. Отсега нататък ще бъде", каза тя пред радио "Европа 1".

Текстът беше одобрен на второ четене още същата седмица. Според една от новите наредби хората, които системно "подсвиркват" и отправят сексистки коментари на улицата и в градския транспорт, могат да бъдат глобени на място до 750 евро (1500 лв.). Наказанията ще влязат в сила от септември тази година.

Законопроектът също увеличава максималните присъди за сексуални престъпления и разширява дефиницията в криминалното право за изнасилване на дете.

В допълнение, непълнолетните жертви на изнасилване ще имат до 30 години след навършване на 18-годишна възраст, за да подадат жалба, удължавайки давността на този тип престъпления с 10 години./ Дневник

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK