ЮЗДП активно създава контейнерно производство на фиданки

Снимки: ЮЗДП

Близо 400 000 контейнерни фиданки вече са произведени с новата автоматизирана поточна линия в горския разсадник на „ДГС София” край с. Локорско.

Най-многобройни са фиданките от черен бор, космат дъб, клек и чинар, с които ще се възстановяват увредени гори в зони от Натура 2000 на територията на Югозападното държавно предприятие. Залесяването с първите контейнерни фиданки се предвижда да се извърши наесен.  

Първата в България поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство и съпътстваща инфраструктура са доставени по програма LIFE 2016 на ЕК в рамките на проект за възстановяване и подобряване на природозащитния статус на горите от мрежата НАТУРА 2000. Проектът се изпълнява от ЮЗДП и Горска семеконтролна станция – София.

Модерната технология е с голям капацитет от 1,4 милиона фиданки годишно. Контейнерната система има редица предимства - ускорен растеж на фиданките, по-кратък цикъл на производство, по-добра адаптация и по-висок процент на прихващане (до 97%) спрямо залесяването с фиданки с гол корен.

Това позволява бързо и ефективно възстановяване на горите след нарушения, свързани с природни бедствия или човешка дейност. Многократно увеличеният шанс за прихващане води и до намаляване на разходите за отглеждане и попълване на младите насаждения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK