Зараза, пропаганда, карантина – заблуди ли ни Китай за суровите мерки

Снимка: pixabay.com

Анализатори смятат, че целта на Китайската комунистическа партия е страната да придобие икономическо надмощие в глобален мащаб след края на пандемията

С появата на новия коронавирус една тактика в борбата с него се оказа с ключова роля – масовата карантина. Пионер в практиката, Китай бързо наложи забрана за излизане на жителите на провинция Хубей още в началото на годината. Сега, обаче, се зараждат съмнения дали страната не е излъгала за ефективността на мярката с цел да придобие икономическо надмощие.

Публикация в изданието tabletmag с автор адвоката Майкъл П. Сенгер обяснява в подробности защо Китайската комунистическа партия е направила всичко възможно, за да убеди Запада в ефективността на националната изолация.

Тезата му е категорична - Пекин подтиква целия останал свят към икономическо самоубийство с лансирането на прекомерно тежки противоепидемични мерки, докато на свой ред се готви да се възползва от пренареждането на пъзела на геополитическо равнище.

Контрол с тоталитарни методи

Карантината е добре позната на човечеството. Тя е използвана за превенция при редица заболявания и безспорно е един от най-лесните и ефективни методи за пресичане на сериозна зараза. Карантина на пациенти се налага и до ден днешен за болести като различни видове шарка, туберкулоза и други инфекциозни заболявания, но при тях се карантиринат самите пациенти.

От края на 2019 г. обаче светът се сблъска с една изцяло нова карантина – тази на цели градове заради разпространението на COVID-19.

„За първи път в историята“

В края на декември миналата година вече печално известният д-р Ли Уенлианг, който първи съобщил за появата на нов вирус подобен на SARS, предупреждава приятелите си да се пазят от видимо болни хора. Неговите призиви бяха масово разпространени в китайските социални мрежи и предизвикаха масова паника и гняв срещу Китайската комунистическа партия и нейното бездействие.

В началото на януари Си Дзинпин нарежда цялостното затваряне на китайската провинция Хубей с обяснението, че това е единственият начин да се справят със заразата от COVID-19. Първата карантина на над 57 млн. души става факт.

Не липсват критики от западни наблюдатели. Според защитници на човешките права карантината е още един начин тоталитарният режим в Китай да репресира и следи гражданите си.

От СЗО първоначално са скептично настроени към ефекта от тази карантина. Макар скептицизма, страната е хвалена за бързата и безпрецедентна реакция срещу непознатата болест.

Шест дни по-късно ефект от масовата изолация все още няма, но в западните медии и социални мрежи започват да се появяват внимателно подбрани видеоклипове и информации какво всъщност се случва на територията на Хубей.

В социалните мрежи се разпространяват видеоклипове, които показват ситуацията в провинцията подобно на сериалите „Живите мъртви“. Популярните видеа уж показват как жители на Ухан се сгромолясват на земята покосени фатално от COVID-19.

В един от клиповете се вижда как китайските власти арестуват със сила мъж, отказал да носи маска.

Междувременно в Китай регистрират успех – в началото на февруари Китайската комунистическа партия обявява сериозно намаляване на случаите на COVID-19, като до 19 март карантината е елиминирала всички местни случаи.

Резултатите от карантината в Ухан са последвани от бурни овации от научната и медицинска общност по цял свят. От СЗО възхваляват реакцията на страната. „Безкомпромисният и нефармацевтичен метод на Китай да ограничи заразата от COVID-19 дава сериозни уроци как трябва да подходим към заразата по цял свят“, пишат от организацията в доклад.

Тяхната оценка е препечатана от редица влиятелни медии по цял свят, сред които и „Ню Йорк таймс“, създавайки всеобщо одобрение към масовите карантини.

Пропагандната машина и карантината

Китайската комунистическа партия от години разчита на сериозна пропаганда, за да убеждава населението в правотата си и да накланя везните в своя полза. Това се случва и с модерни методи – чрез хиляди фалшиви профили в социалните мрежи, които сеят дезинформация за западния модел.

В ситуацията с коронавируса пропагандата на Китай работи още по-ожесточено.

Втората страна, възприела метода на превенция с масовата карантина е Италия, която се стреми за по-близки икономически връзки с Китай.

Докато трае изолацията на Ботуша, социалните мрежи в страната са бомбардирани от дезинформация в полза на Китай. На 12 март профил в „Туитър“ публикува видеоклип, на който китайските власти дезинфекцират улици. Към видеото е прикрепен коментар „Ако Китай продължава така, съвсем скоро ще се върнат към нормалността“.

Подобни публикации, които убеждават италианците, а и целият свят в ефективността на карантината се появяват изключително бързо в социалните мрежи. Много често - от ботове и професионални коментатори (тролове).

Коронавирусът настъпва във все повече държави и постепенно, една по една, всяка страна започва да налага масови карантини.

Една от малкото, които устоява на практиката е Швеция. Единствено там не е наложена национална карантина, а страната възприема по-леки мерки за справяне с вируса, разчитайки на колективен имунитет към болестта.

Реакцията на Швеция е масово критикувана от западния свят, но най-ожесточено от Китай. Скептицизмът на скандинавската страна към Китайската комунистическа партия и нейните действия има други корени – през януари Пекин заплаши, че ще прекъсне търговските си връзки с Швеция, защото наградили Гуи Конгуоу – шведски издател, задържан в Китай. Скандинавците не отстъпиха.

Решението на Швеция да не последва примера на Китай му коства сериозни критики, особено в проправителствените китайски медии като „Глобал таймс“. „Китайски анализатори са изключително скептични към груповия имунитет. Според тях неналагането на карантина е нарушение на човешките права и сочи за нисък морал. Т.нар. човешки права, демокрация и свобода отиват в грешната посока в Швеция, а страни, които са толкова безотговорни не заслужават Китай като приятел“, пишат в изданието.

Шведските социални мрежи са бомбардирани от тролове с подобна прокитайска реторика, убеждавайки скандинавците, че решението на правителството е равносилно на геноцид.

Във Великобритания Борис Джонсън първоначално също решава да заложи на теорията за групов имунитет, но от 13 март нататък социалните мрежи на правителството отново са залети от негативни коментари срещу идеята и в подкрепа на практиката на Китайската комунистическа партия. Островът налага национална карантина на 23 март.

Същата история се повтаря и в Съединените щати, където отделни губернатори решават да не въвеждат национални карантини. Отново тролове в социалните мрежи накланят везните на общественото недоволство в полза на подкрепяната от Китайската комунистическа партия карантина.

Започват да се появяват публикации в социалните мрежи, според които „Китай е поставил вируса под контрол“, нормализирайки лъжата им пред Запада.

Репресия, карантина, ефективност

Докато Китайската комунистическа партия твърди, че се е справила с COVID-19 единствено благодарение на карантината, опитът на останалите страни не сочи в съвсем същата посока.

Италия, чиято национална карантина беше най-продължителна и стриктна, до голяма степен се справи с местната епидемия от болестта, но на цената на изключителен икономически колапс.

Други държави, които също избраха масови карантини, успяха да намалят бройката болни, но за кратко – на много места в Европа в момента вече се говори за втора вълна. В същото време икономиките им са на ръба на оцеляването.

Пекин, пък, сякаш вече не помни вируса или поне в никой аспект от политическите и икономическите дейности на комунистическата страна не личи свръхсъобразяването с противоепидемичните мерки, което само преди половин година проповядваше.

От началото на пандемията много анализатори изразиха съмнения, че в Китай карантината е използвана като още един метод за репресия на гражданите. Представяйки я като изключително ефективна превенцията от новия коронавирус, по-голямата част от света започва да прилича на Китай.

В същото време там втора вълна няма. Навсякъде другаде по света бройките заболели и смъртни случаи от COVID-19 отново нарастват, но в страната, където всичко започна, пандемия сякаш не съществува.

Още в разгара на първата вълна стана ясно, че Китай сериозно са занижили бройката си заразени и починали от COVID-19, макар истинските цифри да не са известни. Въпреки това троловете в социалните мрежи бързат да хвалят тоталитарната страна в справянето й с пандемията.

Появяват се и снимки от вече освободения от карантина Ухан, където хората празнуват и се събират без притеснение на големи партита – гледки, които са напълно противоположни на това, което се случва в остатъка от света.

На територията на страната, Китайската комунистическа партия използва COVID-19 като извинение, за да продължи тоталитарния си контрол и практики.

Настъпването на коронавируса е използвано като извинение за разрушаване на домове за стари хора, задържане на дисиденти и журналисти, разширяване на системата за следене, отмяна на бдението в памет на протестите на площад "Тянанмън" и отлагане на президентските избори в страната с една година./ btvnovinite.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK