Заради скандалната сделка за ЧЕЗ: Готвят спешни промени в Закона за енергетиката

Красимир Каракачанов, снимка: БГНЕС

След шумния скандал около сделката за ЧЕЗ, която касае пряко националната сигурност на България, вицепремиерът по обществен ред и сигурност и лидер на ВМРО-Българско национално движение Красимир Каракачанов свика среща с експертите на партията в областта на енергетиката.

По предложение на първия председател на парламентарната комисия за контрол на КЕВР в 43-ото НС, член на енергийната комисия в 44-ото НС, заместник-председател на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО – БНД Искрен Веселинов на коалиционния съвет, след който вчера беше дадена и извънредна пресконференция, спешно се изготвят промени в Закона за енергетиката.

Направеното предложение е КЕВР да има правомощията да разрешава сделките при продажба на капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. В този случай купувачите следва да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на България.

По разпореждане на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов идеите бяха предложени от Веселинов и одобрени от коалиционните партньори. Те ще бъдат представени и на бъдещите заседания на съответните ресорни комисии в парламента и на останалите парламентарно представени партии.

Това е първата стъпка към осъществяване на сериозна прозрачност и контрол в сферата на енергетиката що се касае до стратегически инвестиции, като сделката за ЧЕЗ, която буквално носеше заплаха за сигурността на страната.

"Ние от ВМРО – БНД винаги сме бранили приоритетите и сигурността на България и на всеки един български гражданин. Ето защо и в тази кризисна ситуация направихме нужното, за да бъде защитен българският интерес", коментираха от партията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK