63-ма нелегални имигранти задържаха на борда на яхта край Шабла

снимки: МВР

63 нелегални имигранти са задържани на борда на яхта в района на Шабла, оказана е спешна помощ на 16-годишен младеж, който е бил на плавателния съд, съобщиха от МВР.

Информацията за плавателен съд, пътуващ с непостоянна скорост и променлив курс в района на Шабла, е постъпила на 16 август около 14:45 в дежурната част на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас. 

Плавателният съд се е придвижвал със скорост около 5 възела в направление Румъния и капитанът му не е отговарял на повикванията изпращани от Локален координационен център-Галата. За проверка на ситуацията е бил изпратен граничен партулен кораб.

Служителите на гранична полиция установили на място ветроходна яхта с българска регистрация, управлявана от капитан - турски гражданин, с около 60 човека на борда, които се определяли като нелегални имигранти. По информация на командира на патрулния кораб, на яхтата е бил установен непълнолетен младеж в тежко здравословно състояние, който се нуждаел от лекарска помощ.

Веднага е била осъществена връзка с Морски спасителен център- Варна. Около 22:45 часа е бил изпратен катер на Морски спасителен център-Каварна, който е транспортирал младежа до град Каварна. След преглед на място от екип на спешна помощ се установило, че е наложително момчето да бъде приведено в спешния център на МБАЛ „Св. Анна” – Варна, а по-късно и до спешен детски кабинет в  МБАЛ „Св. Марина” – Варна, където да остане за лечение.

Днес рано сутринта задържаната и конвоирана от катери на гранична полиция яхта акотсира на „Морска гара – Варна”. На борда й са установени 63-ма души, по-голямата част от които афганистански граждани, петима сирийски граждани, двама турски граждани, от всички тях 18 жени и 16 деца.

Лицата са настанени в помещение на „Морска гара-Варна” за извършване на медицински преглед от лекари на ВМА- Варна и МБАЛ „Св. Марина” – Варна.

Уведомени са Районна прокуратура -Каварна, Окръжна прокуратура-Варна, Областна управа- Варна, Държавна агенция "Закрила на детето". Работата по случая продължава.

 

снимки: МВР

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK