Заради размириците: Поправителната сесия в училищата в Гърмен и Хвостяне е пред провал

ОУ "Димитър Талев" - с. Хвостяне, снимки: infomreja.bg

Размириците в Гърмен са на път да провалят и поправителните сесии в училищата в селата Гърмен и Хвостяне, където десетки роми са се включили в началото на учебната 2014-2015 година в програмата на Министерството на образованието за самостоятелна форма на обучение.

Много от тях се явиха и изкараха изпитите си още на първата сесия, но голяма част останаха и за поправителната сесия, която предстои, споделиха притесненията си пред ИНФОМРЕЖА учители от Гърменско.

„Това са хора от 16- до 45-годишна възраст, които по графици се явяваха на обучение през учебната година. Около 25 от обучаващите се роми в нашето училище подадоха молби за явяване на поправката. Сега се оказва, че тях ги няма", коментираха педагози от Хвостяне.

Те допълниха, че преди края на учебната година липсват и много редовни ученици от ромския квартал "Кремиковци", принудени заедно с родителите си да напуснат гетото от страх заради протестите.

"Избухналите и наситени с много агресия протести според нас са доста преекспонирани и напудрени от медиите и политиците. Трябва ли ние, учителите, да вземем купищата бумащина и да тръгнем сега да издирваме по горите и планините тези деца и хората от квартала, които са проявили желание да получат някакво образование, за да им раздадем протоколите за явяване на поправителната сесия", попитаха риторично учителите от школото в Хвостяне.

Те заявиха, че има реална опасност да се провали не само министерската програма за самостоятелна форма на обучение, но и цялата учебна година.

Според тях проблемът е същият и в училището в Гърмен, където освен преобладаващите ученици от ромския квартал "Кремиковци", имат и много обучаващи се в самостоятелна форма.

От ОУ "Димитър Талев" - с. Хвостяне споделиха още, че имат двама ученици, които работят в Германия и ще се приберат специално за поправителната сесия, за да завършат основното си образование.

Учителите призоваха както протестиращите, така и държавата час по-скоро казусът, който засяга учебния процес в Гърмен, да бъде решен.

Както ИНФОМРЕЖА писа, веднага след като бе обявено от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главсека Георги Костов за проверките в квартал "Кремиковци", 80 % от ромите го напуснаха от страх и се изпокриха в планината. 

ИНФОМРЕЖА получи сигнали за заселили се големи групи от роми от "Кремиковци" на известната в региона "Мишева поляна", в местностите „Вищерица” и "Черешите" под средновековната крепост „Момина кула” край Гоце Делчев.

В момента в ромския квартал "Кремиковци" униформени със съдействието на община Гърмен извършват проверки на адресните регистрации, законността на построените там къщи и колиби, както и шофьорските книжки, притежавани от напълно неграмотни роми, които със стари и в повечето нерегистрирани возила създават проблеми по пътищата в целия Гоцеделчевски регион.

В зависимост от резултатите на проверките ще се предприемат и издирвателни действия за установяване на хората, продавали на ромите свидетелства за управление на МПС, които в Гърменско са известни на местните жители.

Община Гърмен остава под охрана на жандармерия и полиция. Съобщава се, че в гетото в Гърмен са се укривали престъпни елементи, издирвани от властите, както и избягали затворници, които са сред първите изчезнали от квартала още в нощта след пристигането в Гърмен на министър Бъчварова и главния секретар на МВР Георги Костов.

Днес в Гърмен са се провели две мирни шествия, на които отново е бил припомнен на общинарите и на държавата 7-дневния срок, в който се настоява проблемът с гетото да бъде решен.

 

ОУ "Димитър Талев" - с. Хвостяне, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

до хи,,,р16:01 - 30.05.2015
Точно таке
Hitler23:28 - 28.05.2015
Тамошния кмет лапа пари от циганите а и ги регистрира от горе на горе Безсмника сега пък ниямали ги мангалите .и инфомрежа долни сте хора Да ва е...ат мангалите дано
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK