Разложани паднаха на колене пред предците си - освободители

Снимки: Община Разлог

Празничният ден започна в с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“

Преди 108 години градът ни осъмва свободен, но това е свобода, за която Разлог е платил скъпо! Платил е с болката от изпепелените и изоставени домове на десетките семейства, дали покрив и хляб на революционните дейци и превърнали домовете си в складове на оръжие! Платил е с много мъка по загиналите бащи и синове, включили се в революционното движение, водени само от едно- обичта към България.

Празничният ден започна в с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия.

Празникът продължи с вдигане на знамето на Република България, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. В празничната програма взеха участие смесена група за градски фолклор "Гердан" с ръководител Петър Коков, Детска фолклорна група "Мехомийчета" с ръководител Мариана Манолова, Детски танцов състав "Разложанче" с ръководител Данаил Атанасов. В програмата се включиха и военнослужещи от военноо формирование 26 400 – Благоевград.

Венци и цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха: от името на кмета на Община Разлог - инж. Венцислав Гърменов, д-р Емил Тончев и Александър Мацурев, д-р Мария Копанорва, Иван Кадев и Димитър Русков, командир майор Митко Балтов, политически партии и организации, учебни заедения и признателни граждани.

“На този ден се прекланяме пред делото на всички българи, паднали за нашето Освобождение! Нека да почитаме паметта за това свято дело и да работим за развитието на родния край. Защото народ, който пази своето минало е достоен да изгражда добро бъдеще за идните поколения. Пазете вярата в утрешния ден, носейки ясното съзнание, че просперитетът е във вашите ръце! На днешния празничен ден, нека си пожелаем здраве и благоденствие! Нека имаме вяра, сили, кураж и увереност в доброто бъдеще на нашия град! Честит празник!” - изрече в словото си зам.-кметът по соц.дейности на Община Разлог - инж. Венцислав Гърменов.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK