Заради нови огнища на дерматит: Подновяват пръскането по въздух в Гоцеделчевско, пчеларите отново на бунт

Снимка: Infomreja.bg

Българската агенция по безопасност на храните изпрати уведомително писмо за провеждането на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия по въздух на територията на общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча, Банско и Разлог.

В него се казва, че в изпълнение на Наредба № 15 от 2004 г. за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растително защитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, от 21 до 24 юли включително, от 06.00 до 10.00 часа, ще се проведе третиране на биотопи, обитавани от кръвосмучещи насекоми. Третирането е срещу кръвосмучещи насекоми.

Подлежащите на третиране терени в общините са както следва:

21.07.2016 г. - община Хаджидимово, община Гоце Делчев

22.07.2016 г. - община Гоце Делчев, община Банско, община Разлог

23.07.2016 г. - община Сатовча, община Гърмен

24.07.2016 г. - община Гърмен, община Гоце Делчев

Ежедневните карти за третиране могат да се видят на официалната фейсбук страница на община Гоце Делчев на адрес: https://www.facebook.com/MunicipalityGotseDelchev/

Препаратът „Цитрол”е включен в списъка на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита, регистрирани торове и подобрители на почвата и в Регистъра на ветеринарномедицинските препарати, като е извършена селективност според вредителя на културата, съобразен с климатичните особености за периода, начина на приложение, както и с оглед опазване на околната среда. 

Препаратът е закупен от фирма "ДЗЗД , БИОВЕТА ЕЪР" и се придружава с копие от сертификат за качество. За изпълнител на пръскането е определен със сключен договор с БАБХ София ДЗЗД "БИОВЕТА ЕЪР". Приготвянето на разтворите и зареждането ще се извършва на работна площадка, намираща се на летището в Гоце Делчев. 

В уведомителното писмо се уточнява още, че пчелините, населените места, както и площите на разстояние 800 метра от тях не се третират. 

В тази връзка общинският съветник Салих Буковян, който е в Инициативния комитет на протестиращите пчелари, обявили се против третирането на площите с отровите заради унищожението на пчелите, уведоми ИНФОМРЕЖА, че от 7 часа в понеделник пчеларите отново излизат на протест, който този път ще се изразява в гражданско неподчинение. 

"Сигнализирал съм ДФ "Земеделие", имаме изготвени протоколи за нанесените щети по пчелите при предишните третирания на площите. Уведомили сме кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, полицията и всички възможни институции, че този път с цената на всичко няма да позволим да продължи тровенето на пчелите. В понеделник в 7:30 часа сме обявили сборен пункт на всички протестиращи пчелари и граждани от региона пред общинската администрация в Гоце Делчев, където ще вземем решения за понататъшните ни протестни действия", заяви още Салих Буковян. 

Пчелари от сатовчанските села Плетена, Кочан, Жижево и други също се оплакаха, че отровите, с които са третирани площите преди седмица, са нанесли големи щети на пчелините им. Над 60 % от пчелите работнички, които в момента са в период на медосбор, са изчезнаби, пред пчелините си пчеларите ежедневно намират умрели пчели. 

"Мед тази година няма да има изобщо, за пръскането против дерматит избраха най-неподходящото време и унищожиха пчелите", са категорични пчеларите.

 

Инициативният комитет на протестиращите пчелари от Гоце Делчев подготвя нови протести, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK