С Илинден в името на Македония, АБВ виждат посегателство към българската история

Румен Петков, снимка: Infomreja.bg

"Би било много добре, ако новото предложение е признание за общата ни история. Казано още по-ясно - щом се твърди, че Илинден 1903 г. е фундаментът на македонската държавност, то да се заяви, че създаването на тази държава е факт от българската история", коментира АБВ със становище, подписано от Румен Петков до членовете на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония.

АБВ считат, че става дума за обратното и виждат посегателство към българската история. След Софийската среща на ЕС за Западните Балкани се появява официална информация и обстойни коментари на политици от София и Скопие за последното предложение в наименованието на западната ни съседка, обясняват от партията.

Те допълват, че министърът на външните ни работи Захариева е казала, че предложението е приемливо, защото около 70 български офицери са участвали във въстаническите действия. Предложението за новото наименование може да се тълкува като отказ от теорията за античните корени на македонската държава. В тази посока в Скопие са направени и други стъпки - преименувано е летището "Александър Македонски", спряна е програмата за мащабни строежи и паметници, коментират АБВ.

"Новото предложение утвърждава и търси международна легитимация на теорията за това, че македонската държавност е свързана с "двойния Илинден" - с въстанието от 1903 г. и Антифашисткото събрание от 1944 г., на което се взема решение за развитие на Македония като федеративна единица в рамките на Югославия", добавят от партията.

АБВ виждат посегателство към българската история и със заявка, направена според тях от премиера Зоран Заев в реч на 1 август 2017 г. пред гроба на Гоце Делчев, в присъствието на високопоставена българска делегация: "Да го искористиме (използваме - приликата между някои думи е привидна и хлъзгава, б. а.) повода, празнуването на държавността, на държавата Република Македония, двойният Илинден ..." и след това продължи, изброявайки националностите, участвали в събитията: - "македонци, албанци, турци, сърби, власи, роми, бошняци и други", обясняват от партията.

Те намират за странно, че български политици са изненадани, че на 20 май премиерът Заев, обосновавайки новото предложение, възпроизвежда този списък от етноси, в който "българите блестят с отсъствието си. Това са опорните точки на македонизма, изненада няма", продължават АБВ.

Според тях, немаловажен е въпросът, че в продължение на десетилетия българските учени и институции са отстоявали историческата истина за единния характер на Илинденско-Преображенското въстание. АБВ подкрепят членството на Република Македония в ЕС и НАТО, но не искат направени под външен натиск компромиси да са за българска сметка.

Вярват, че своевременното становище на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония ще е важно за изработване на официалната българска позиция. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK