Кюстендилска област остава не засегната от Африканска чума по свинете

Снимки: ОА - Кюстендил

Заседава Областната епизоотична комисия

Към днешна дата епизоотичната обстановка в областта по отношение на болестта Африканска чума по свинете е благоприятна. Това бе констатирано по време на ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от зам.-областния управител на Кюстендил, д-р Матей Попниколов.

„Епизоотичната обстановка е благоприятна по отношение и на всички останали болести“, обяви д-р Емил Гъгнев от ОДБХ – Кюстендил. Той поясни, че по време на ловния сезон през съботния ден са отстреляни 30 бр. диви свине, а пробите са изпратени в Националната референтна лаборатория в София.

„Към момента са изследвани 20 бр. проби, които са отрицателни, а в рамките на деня ще бъдат изследвани и останалите, като и за тях очакваме да бъдат отрицателни“, каза д-р Гъгнев.

Той посочи, че са били извършени и проверки на промишлените птицефермите на територията на областта. Установено е, че условията за биосигурност се спазват, както се спазват и всички изисквания по програмите.

„От вчера започна ваксинационната кампания срещу лисиците по Програмата за надзор на болестта бяс, която се провежда на територията на страната.

Тя стартира през 2009 г. и ще продължи до 2020 г. Разпръскват се по 25 ваксинални примамки на 1 кв. км. от летателни средства. Примамките в никакъв случай не бива да бъдат докосвани от хора, когато ги забележат“, обясни д-р Гъгнев.

Мерките по отношение на АЧС в област Кюстендил продължават да са същите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK