Бащавелов: Област Благоевград е високорискова зона за чумата по прасетата

Снимка: Infomreja.bg

До 10 септември е крайният срок, в който стопаните да заколят свинете

До 10 септември е крайният срок, в който стопаните, отглеждащи домашни прасета в Област Благоевград, могат да ги умъртвят доброволно. Това стана ясно след провелото се заседание на Областната епизоотична комисия, съобщава Радио "Фокус - Пирин".

По думите на д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград след изтичане на този срок, компетентните институции ще предприемат всички необходими мерки, свързани с ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). В тази връзка той призова хората да пристъпят към това действие сами, а не да чакат намесата на експертите.

„Когато не става с доброволни мерки, то ще трябва да предприемем по-рестриктивни такива. На 10 септември изтича времето за изпълнение на доброволните мерки, след което ще започнем с рестриктивните. Ако е нужно ще има актове, ще има и санкции. В крайна сметка трябва да се разбере, че заболяването не е шега“, каза още д-р Бащавелов.

Той обясни, че Област Благоевград е високорискова зона, тъй като вече има регистриран случай на Африканска чума по свинете в Кресна. Степента на опасност се повишава и с оглед на това, че на километри от региона и по-конкретно в Самоковско, Девин и Велинград има открити заболели диви свине. Д-р Бащавелов подчерта, че заболяването „кръжи“ около нас, поради което се налага да бъдат предприети сериозни превантивни мерки. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград отново припомни, че ако стопаните доброволно умъртвят домашните си прасета преди крайни срок ще могат да усвоят месото от животните, в противен случай ще трябва да се извърши загробване.

От своя страна Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов коментира, че предстоят три почивни дни – 6, 7 и 8 септември, които са подходящи стопаните да предприемат действия доброволно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK