В Кюстендилско 434 стопани, изклали прасетата си, получиха компенсации

Снимки: ОА - Кюстендил

Епизоотичната обстановка на територията на област Кюстендил е благоприятна

Епизоотичната обстановка на територията на област Кюстендил все още продължава да бъде благоприятна. Това стана ясно по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от зам.-областния управител Райчо Цветин.

По време на заседанието бе обявено, че вече втори ден се изплаща сумата от 300 лв. на всеки собственик, доброволно заклал прасето си и дезинфекцирал помещението, в което е отглеждано животното. От Областната дирекция по безопасност на храните уточниха, че са изплатени средства на тези лица, които не са посочили банкови сметки. Екипи на ОДБХ – Кюстендил посещават съответните населени места и в присъствието на кмета, по предварително изготвени график и списък, се разплащат сумите на собствениците, приложили доброволната мярка. Днес се приключва разплащането на средства в общините Кюстендил, Невестино, Трекляно и Сапарева баня, а до края на тази седмица се очаква да бъдат изплатени на всички стопани в областта, които нямат банкови сметки.

От ОДБХ поясниха, че на 434 стопани са изплатени компенсации към момента, а броят на закланите свине на територията на Кюстендилска област е 1242. Предстои да бъдат изплатени средства в размер на 128 700 лв. на тези стопани, които са заклали доброволни свинете си и са в изготвените списъци.

Пробата по последния сигнал за намерено диво прасе е отрицателна, стана ясно още по време на днешното заседание. Епизоотичната комисия уточни, че мерките против разпространението на АЧС продължават да са в сила на територията на област Кюстендил, както и в цялата страна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK