Главният секретар на МВР: Подаването на питейна вода е пряко свързано с националната сигурност

Снимка: БГНЕС

Сформиран е щаб в ГДНП, където ежедневно постъпва информация

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов посочи, че проверките на ВиК дружествата в страната и тези за нерегламентираното съхранение и изгаряне на отпадъци се осъществяват паралелно, но не са свързани. По думите му, проверката за отпадъците е разпоредена от главния прокурор на МВР и ДАНС, изготвен е план за действие и тя ще обхване всички площадки на територията на страната, които се използват за съхранение на боклук.

Сформиран е щаб в ГДНП, където ежедневно постъпва информация, изготвя се и „пътна карта“ за наличието, движението и количеството отпадъци на съответната територия. Ако бъде открито нарушение и бъдат събрани данни за престъпление, материалите ще бъдат докладвани на съответната прокуратура и на главния прокурор, разпоредил проверката.

Благодаря на всички колеги от СДВР, ГДНП, ОДМВР-Перник, както и на ДАНС и КПКОНПИ, с които работихме в Перник под ръководството на спецпрокуратурата, заяви главен комисар Иванов. Работата продължава не само в Перник, където ще направим всичко възможно, за да стигнем до виновните, за да предотвратим подобен процес и на други места в страната. Подаването на питейна вода е пряко свързано с националната сигурност, затова с моя заповед  и на председателя на ДАНС, са разпоредени проверки във ВиК дружествата в цялата страна.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че повдигнатото обвинение към министъра е за умишлена безстопанственост, издаване на разрешителни за ползване на водите на яз. "Студена" за промишлени нужди, въпреки данните да намаляващия приток.

Ако не са отпускани тези обеми, сега язовирът би имал над 7 млн. куб. м вода и нямаше да се налага да има режим, категоричен бе наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той съобщи, че на министъра е наложена мярка задържане за срок до 72 часа, като ще бъде внесено искане и за вземане и на постоянна мярка за задържане.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK