Започват проверки за хуманно отношение към животните на пазарите в област Кюстендил

Снимка: Пресцентър Областна администрация

След Заповед на изпълнителния директор на БАБХ бе разпоредено провеждането на заседание на Областната епизоотична комисия по повод установени от „Анимал Ейнджълс“ нарушения спрямо животните на пазарите. Международната организация, която защитава правата на животните е направила констатации за жестоко отношение към живи животни на регламентираните и нерегламентираните пазари в страната, които сериозно нарушават европейските директиви.

Провелото се заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил бе председателствано от заместник-областния управител Райчо Цветин.

Д-р Емил Гъгнев от Областната дирекция по безопасност на храните - Кюстендил запозна присъстващите с изискванията към регламентираните пазари за животни, след което членовете на комисията преминаха към изготвяне на план за съвместна работа между ветеринарни лекари, общини и ОД на МВР по отношение на проверките на всички нерегламентирани пазари в област Кюстендил.   

На база на взетото решение от комисията, областният управител на област Кюстендил Виктор Янев издаде Заповед за свикване на Общинските епизоотични комисии, които да изготвят графици за извършване на ежеседмични проверки в продължение на 3 месеца до декември 2017 г. включително. В Заповедта е изискано още кметовете да предоставят информация относно готовността на съответните общини за изграждане и разработване на регламентирани животински пазари. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK