Започват незабавни проверки на Уиз еър

Снимка: economic.bg

Министърът на транспорта Ивайло Московски днес нареди незабавна проверка по случая със самолетната компания "Уиз еър".

Комисията за защита на потребителите посъветва потърпевшите да потърсят правата си. 

Междувременно от компанията съобщиха, че от началото на тази седмица полетите от София до Лондон Лутън регистрират изключително нисък процент на неявили се пътници. Това довело до няколко случая на дублиране на местата, които при последваща резервация на пътниците за нов полет започнали да се натрупват, засягайки все повече полети и пътници.

Фирмата увери, че се работи усилено, за да намери решение на проблема и да спре лавинообразния ефект. За да разреши случая, Уиз еър ще пусне допълнителен полет София – Лондон Лутън със свой резервен самолет, базиран в Будапеща. Очаква се полетът да тръгне от Летище София тази вечер в 21:30 ч. местно време. Засегнатите пътници са информирани от представителите на авиокомпанията за всички важни подробности.

Възникването на проблема Уиз еър обяснява с това, че се  позволява известно надвишаване на броя резервирани места на най-популярните маршрути, за да предостави възможност на повече пътници да пътуват и да избегне наличието на празни места, ако пътник не се появи.

Случаи, в които всички пътници се появяват за своя полет, са прецедент и при подобна ситуация доброволци сред пътниците получават допълнителни ползи срещу съгласието си да пътуват по-късно, или пътниците, които са се чекирали последни, се регистрират за следващ полет и се компенсират съгласно законодателството за правата на пътниците. При подобни случаи местен представител на авиокомпанията предоставя на засегнатите пътници информация за техните права (също и в писмена форма), както и за възможностите за резервиране на място за тях на друг полет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK