Започват Коледните пости! Наплив от миряни по храмовете в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Наплив от миряни в храмовете в Кюстендилско наблюдават свещеници от региона, часове преди започването на Коледните пости.

„През последната седмица при нас идват доста хора, които ни търсят за съвети. На всяка една литургия ги подготвяме. Важно е да се каже, че при нас постите не са като при гърците. Първата седмица е строг пост, тогава не се яде нищо от животински произход. След това от 20. декември е разрешена риба, а от 20. до 24. декември отново не се яде нищо от животински произход“, разказа пред ИНФОМРЕЖА архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия, отец Георги Паликарски.

По негови думи постите представляват стремеж на душата и тялото да се отърсят от това, което им пречи да бъдат свободни и да бъдат по-близо до Бога.

„Рождественският пост е сред по-леките в Православната църква. Той е 40 дни и продължава до Бъдни вечер, 24. декември. Започва на 15. ноември, денят след отбелязването на празника на свети Филип, който се чества на 14. ноември“, уточни още Паликарски.

Любопитна подробност е и фактът, че не малко кюстендилци са се зарекли по време на Коледните пости да не използват социалните мрежи.

„При това динамично време и постоянно заобикалящата ни информация, едва ли много хора ще съумеят да запазят въздържание. Няма нищо по-хубаво обаче от вярата и това човек да съумее наистина да пречисти душата си“, коментират и Божи служители от Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK