Започва записването за отпускане на общински стипендии в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

На 1 юли 2019 година от 9.00 часа в ОУ “Св. Св. Кирил и Методи“ – Кюстендил, ще се проведе ежегодния тест за отпускане на общински стипендии. Заявленията за участие се приемат в отдел "Образование, младежки дейности и спорт" към Община Кюстендил, пл. „Велбъжд“ № 1,  стая № 12, от 17.06.2019 г. до 27.06.2019 г. от 8:00 до 17:00 часа.

Тестът е подготвен от екип специалисти за две възрастови групи – ученици 8-9 клас и 10-11 клас и проследява възможностите на младежите да мислят нестандартно. В зависимост от резултатите, те ще получат стипендия между 50 и 500 лв., осигурени от бюджета на община Кюстендил.

Целта е да се проверят ценностните нагласи на младите хора и готовността им за включване в живота на общността (училището, квартала, града). Тестът включва два допълващи се компонента: задача и отворен въпрос, върху които учениците трябва да напишат кратко есе.

Отговорите са писмени, като препоръчителният обем е между една и две страници за задачата и между две и три страници за отворения въпрос. Времето за отговор е час и половина.

Задачите изправят учениците пред етични дилеми, които нямат просто и еднозначно решение. Сполучливото разрешаване на този тип казуси предполага съчетание от качества като етична чувствителност, контекстуална интелигентност и способност за автономно морално мислене.

Отворените въпроси са съобразени с възрастовите особености на децата и етапите в емоционалното им израстване и моралното им развитие. Темата за по-малките ученици проверява капацитета им за преценка на непосредствената социална среда (училището) и готовността им да се ангажират с нейната промяна.

Ще бъдат оценявани нагласата за автономно мислене и за лично участие в промяната (спрямо зависимостта от институционални авторитети и пасивното очакване промяната да дойде отвън). 

Темата за по-големите проверява доколко стратегиите за успех са индивидуалистични или са свързани с участие в група. Ще бъде оценена зрелостта на разбирането за житейска реализация като баланс между лична себеизява и принос към общността (способността да се отчитат като индивидуалните, така и социалните измерения на успеха), както и готовността да се поеме авторство върху житейския проект.

Решенията на етичните казуси ще бъдат оценявани по четири параметъра от комисия, с председател Харалан Александров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK