20. юли - край на проучванията или край на Скаптопара?

Снимка: Infomreja.bg

В края на тази седмица ще бъде сложен и краят на проучвателните археологически дейности в Скаптопара.

И към момента, въпреки двата протеста пред сградата на Община Благоевград, няма решение дали магистралата ще бъде с променено трасе.

Хора, искащи селището да се запази и да бъде облагородено, започват организация за жива верига на 20.7. Все още не е потвърдено дали такава ще се състои.

Миналата седмица над града кръжаха хеликоптери и веднага възникна въпросът „Защо“.

Според някои на разкопките са намерени изключително ценни предмети – част от погребален ритуал. Хеликоптерът извършват инспекция поради тази причина.

Тази информация, разбира се, е изцяло непотвърдена. За сметка на това Калин Анастасов - един от инициаторите на групата „Спаси Скаптопара“, сподели в социалната мрежа:

Посетих обекта. Направи ми впечатление, че за първи път в неделя има 4 човека на обекта. Една жена и трима мъже. Жената беше археоложката, асистентка на Здравко Димитров (мисля, че се казва Милена Райчева). Веднага щом излезнах на терена, дойде един от мъжете и ми каза, че трябва да напусна обекта. Аз отказах, поговорихме си и след това продължих. След малко дойде друг и също ми каза, че трябва да напусна. Аз пак отказах и той ме остави.

Малко по-късно отново се върна и каза, че археоложката му е наредила да ме изгони, защото аз съм дал пресконференция и съм говорил срещу тях. Този път беше много настоятелен да си тръгна, защото бил заплашен, че ще бъде уволнен. Заради него си тръгнах, но тъй като си позволих една пейзажна снимка, стана скандал.

Дойдоха и другите двама и заплахите им бяха от сравнително меки, до ще ме заровят в някоя дупка. 

Новините от обекта: 
1.В северната част, където няма голями сгради са намерени повече монети отколкото около вилата и гробницата (мавзолея). 
2. След приключване на разкопките на 20, веднага от двете страни влиза техниката и унищожава всичко. 
За съжаление, това са фактите.

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK