1 лв. изкупна цена на черешите в Кюстендилско! За поредна година очакват слаба реколта

До 1 лв. за кг стигна изкупната цена на черешите в Кюстендил Снимки: Infomreja.bg

1 лв. за кг е изкупната цена на черешите в Кюстендилско, установи репортерска проверка на ИНФОМРЕЖА. Кампанията в региона стартира в края на месец май, като тогава ранните сортове се изкупуваха на пунктовете по 60 ст./кг.

„Цената за първите череши е винаги такава. Ранните сортове са по-дребни, не са толкова сладки и са с по-ниски вкусови качества. Можем да кажем, че малцина са овощарите, които отглеждат такъв вид сортове именно поради тази причина“, коментира собственик на пункт в Кюстендил.

От вчера изкупната цена на червеното злато за кюстендилци достигна цена от 1 лв. Изкупуват се предимно руйни череши, тъй като имат по-голяма издръжливост.

През изминалата година най-високата изкупна цена в региона бе 70 ст. за кг.

Масово обаче местните производители се оплакват от поредна компрометирана реколта. За четвърта година слана удря черешовите масиви през месец април.

„Дори и при цена от 1 лв. пак не можем да говорим за печалба. Проблеми с берачите имаме от години. Тези, които идват да работят ни искат по 40 ст. за набран кг. Да не говорим, че са предимно от ромски произход и буквално унищожават дърветата, постоянно чупят клони. За нас какво остава, кое да покрием по-напред?

Дали трудът през годината, дали пръсканията“, запита кюстендилецът Георги Георгиев, който отглежда около 15 декара черешови насаждения.

Той посочи, че през изминалата година се стигнало до абсурдни ситуации, при които малкото останали череши по дърветата се изкупували по 10 ст. за кг и то предимно от преработвателните предприятия.

Голяма част от кюстендилци решиха да оставят плодовете по дърветата в знак на протест срещу несправедливо ниските изкупни цени.

„Едва ли тази цена ще се задържи задълго. Два-три дни и тя отново ще тръгне надолу. Да не говорим, че дъждовете вече напукаха черешите. Мръщят им се по пунктовете, но и ние нямаме вина. С природа човек не може да се бори“, твърди Георгиев.

И докато природните аномалии не подминаха и тази година местните производители, засилените мерки по охраната на продукцията остават.  

Специализираната охранителна и превантивна операция започна от 1 юни. До пика на кампанията по прибирането на черешите охраната ще се поеме от служители на ОДМВР – Кюстендил, поетапно ще се включват и служители на РДГП – Кюстендил, и служители на дирекция „Жандармерия“ на МВР.

"Предвижда се по време на операцията да се осъществяват обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко“, коментира говорителят на ОДМВР – Кюстендил, Катя Табачка.

Специализираната охранителна и превантивна операция ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта, увериха още от полицията в областния град.

 

Кюстендилецът Георги Георгиев се оплаква от провалена реколта
Малцина се радват на качествени и здрави плодове
Част от поразените череши от дъждовете

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK