Започва първият по рода си "Блус и джаз фестивал - Благоевград 2015"

снимки: Община Благоевград

Благоевград за първа година събира на една сцена блус и джаз величия в първия по рода си „Блус и Джаз” фестивал- Благоевград 2015 г. Той ще се проведе на 27 и 28 март в Благоевград. На официална пресконференция днес бе представена програмата на първия по рода си фестивал, който обединява двата стила.

Специален гост бе един от участниците и много обичан български изпълнител - Васил Георгиев, по-известен като Васко Кръпката. Представянето на програмата и изпълнителите направиха директор Дирекция „Хуманитарни дейности” в община Благоевград Христина Шопова и диригентът на Биг Бенд-Благоевград Борис Янев.

Христина Шопова бе категорична, че фестивалът не е заместител или алтернатива на предишното издание на Джез фестивала.

„Блус и джаз фестивалът е със съвършено нов формат и няма аналог в България. Благоевград е първият град, който организира такъв формат”, каза Христина Шопова.

„Изключително съм щастлив, че вече и в България вече има „Блус и Джаз” фестивал. Обиколихме цяла Европа и свирихме на няколко такива фестивала и можете да си представите колко щастлив бях, когато ми се обадиха от Благоевград, че някой обръща внимание на нашето скромно блус общество”, откровено призна Васко Кръпката и допълни, че за него е голяма гордост, че има възможност да участва.

Първата вечер от „Блус и Джаз фестивал" - Благоевград 2015 е посветена на почитателите на музиката, възникнала на основата на спиричуълите и афроамериканската народна музика на негрите, живеещи предимно в Дълбокия юг- блуса. На 27 март, на последния етаж на МОЛ „ЛАРГО” от 20.00 часа на една сцена ще излязат финландецът Ееро Турка и Драган Милев- Дари, най- свежата българска блус формация „Delta Roosters” и Васко Кръпката, заедно с Подуене блус бенд.

Неотразимата Стефка Оникян и нейните студенти ще открият втората фестивална вечер, посветена на възникналия в първата половина на 20 век, в южните части на САЩ джаз, който съчетава африкански и европейски музикални традиции. Фестивалната вечер ще се проведе в Драматичен театър „Никола Вапцаров” от 19.30 часа.

На сцената ще излязат Васил Петров и Лъчезар Кацарски и Биг Бенд- Благоевград с репертоар на  великия Франк Синатра, тъй като 2015 г. е посветена на 100- годишнината от рождението на изпълнителя.

Диригентът на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев убедено заяви, че фестивалът ще се превърне в традиция и ще има своя уникалност и специфика. „Блусът е сериозна музика и трябва да го има, а малко от вас знаят, че Биг Бенд-а, за да го има, задължително минава през блуса”, каза още Борис Янев.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk