Започва плавно поскъпване на цигарите

Снимка: Infomreja.bg, архив

Цигарите у нас ще поскъпват плавно до 2018-а година, като най-бавно ще се увеличи цената на ниския и средния клас цигари. Това обясни пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов след днешното редовно заседание на кабинета, пише News.bg.

Именно на него министрите са одобрили законопроект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), в който се предлага увеличаване на акцизните ставки за горивата, които се използват за отопление, както и на тютюневите изделия.

„Цигарите ще поскъпват плавно в съответствие с графика до достигане на 90 евро, което е 177 лева, на 1000 къса цигари", отчете финансист номер 1.
Той обърна внимание на това, че по-бавно ще поскъпне ниският и средният глас цигари, като това се прави с идеята да бъдат защитени по-ниско доходните групи, както и да се да премахнат стимулите за търговия с контрабандни цигари.

„Предложили сме такава структура на акциза, която да компенсира натиска при увеличение върху ниския и средния клас цигари. По този начин ще намалим натиска върху контрабандата през следващите години", отбеляза още министър Горанов.

Финансовият министър се върна назад в годините и припомни, че от края на 2009-та - началото на 2010-та година, когато облагането на тютюневите изделия е било значително пребалансирано, се е получил огромен натиск по пазара на тютюневи изделия, и контрабандата е нараснала значително.

По отношение на по-високите акцизни ставки върху горивата министър Горанов се похвали, че увеличението е с цел ограничаване на възможността за злоупотреби при плащането на акциз в различните категории акцизни стоки.

„Отдавна анонсирахме темата, че има много злоупотреби с акцизите върху горивата, които се използват като горива за отопление", изтъкна финансовият министър. Именно заради това предложението на правителството е по-висок акциз върху пропан-бутан и върху дизел, когато са използвани като горива за отопление.

„Тези ведомства, които използват подобни горива като горива за отопление, ще бъдат компенсирани през разходната част на бюджета", посочи още министър Горанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK